Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Pri údajnom vojenskom útoku na tábor v Mjanmarsku zahynulo 29 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V čase útoku podľa hovorcu povstaleckej Kačjinskej armády za nezávislosť nebolo počuť žiadne lietadlo a preveruje sa, či mjanmarská junta použila pri zásahu dron.

Rangún 10. októbra (TASR) - Údajný vojenský útok na tábor pre vysídlencov si v severnom Mjanmarsku vyžiadal 29 obetí na životoch a vyše 50 zranených, uviedol v utorok hovorca tamojších povstalcov. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Našli sme 29 mŕtvych tiel vrátane detí a starších ľudí... 56 ľudí bolo zranených," povedal hovorca povstaleckej Kačjinskej armády za nezávislosť (KIA) s tým, že v súčasnosti prebieha vyšetrovanie útoku, ktorý v pondelok večer zasiahol utečenecký tábor neďaleko mesta Laiza na hranici s Čínou.

V čase útoku podľa neho nebolo počuť žiadne lietadlo a preveruje sa, či mjanmarská junta použila pri zásahu dron.

Hovorca junty tieto tvrdenia bezprostredne nespochybnil, armáda sa však podľa neho domnieva, že výbuch spôsobilo skladisko výbušnín patriace povstalcom v oblasti, pričom neposkytol dôkazy.

Mjanmarská armáda vo februári 2021 zosadila vtedajšiu faktickú líderku krajiny Su Ťij. Junta bola odvtedy obvinená z podniknutia viacerých útokov na civilné ciele.

Po prevrate bolo v Kačjinskom štáte na severe Mjanmarska vysídlených vyše 10.000 ľudí. KIA kontroluje rozsiahle oblasti v tomto štáte a s armádou sa dostáva do konfliktu už desaťročia.

Po prevrate vypukli protesty, ktoré však armáda tvrdo potlačila. Junta podľa miestnej mimovládnej organizácie Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) odvtedy usmrtila už vyše 2100 ľudí a viac ako 12.000 osôb zadržala.