Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch v Burkine Faso zahynulo aj šesť Kanaďanov a dve Ukrajinky

Na snímke z videa zverejnenej televíziou Associate Press scéna útoku na hotel v Ouagadougou, v Burkina Faso 15. januára 2016. Foto: TASR/AP

Takmer dvanásťhodinový teroristický útok stál život 28 ľudí z 18 rôznych krajín.

Ouagadougou 17. januára (TASR) - V západoafrickej krajine Burkina Faso sa dnes začal trojdňový štátny smútok za obete teroristického útoku v hlavnom meste Ouagadougou, napísala agentúra AP.

Prezident Roch Marc Christian Kaboré v televíznom prejave k národu povedal, že obyvatelia Burkiny Faso musia byť v boji proti terorizmu jednotní. Štátne bezpečnostné zložky podľa neho dostali pokyn na posilnenie svojej schopnosti v budúcnosti zmariť podobné útoky a občanov vyzval, aby na nových opatreniach spolupracovali.

Medzi obeťami útoku militantov napojených na extrémistickú sieť al-Káida na vyhľadávanú kaviareň Cappuccino a neďaleký hotel Splendid v metropole Burkiny Faso Ouagadougou boli aj Ukrajinka so svojou dcérou. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Nemenovaná žena so svojím manželom boli majiteľmi kaviarne Cappuccino, kde sa v piatok večer začal útok džihádistického komanda. Pri mohutnej prestrelke a explóziách zahynulo na terase tohto zariadenia najmenej desať ľudí. Extrémisti sa z kaviarne presunuli do neďalekého hotela.

Takmer dvanásťhodinový teroristický útok, ktorého súčasťou bola rukojemnícka dráma v hoteli Splendid, stála život 28 ľudí z 18 rôznych krajín. Medzi doposiaľ známymi obeťami útokov je tiež šesť Kanaďanov, päť občanov Burkiny Faso, dvaja Francúzi, dvaja Švajčiari a jeden Holanďan.

Hotel Splendid so 147 izbami aj neďaleká kaviareň Cappuccino boli obľúbené u cudzincov zo Západu. Útok na oba objekty podniklo v piatok večer komando pozostávajúce zo štyroch útočníkov, ktorí sa do centra Ouagadougou dostali dvoma terénnymi autami. K zodpovednosti za akciu sa neskôr prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM).

Vláda potvrdila zabitie všetkých štyroch útočiacich militantov, medzi ktorými boli aj dve ženy. Traja džihádisti - z toho dve ženy - zomreli v sobotu pri oslobodzovacej operácii hotela Splendid, štvrtý pri bezpečnostnom zásahu v neďalekom hotelovom zariadení Yibi.