Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch na nemocnice zahynulo počas dvoch rokov takmer 960 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viac ako 60 percent útokov zasiahlo podľa správy WHO zdravotnícke zariadenia úmyselne a náhodných bolo len ďalších asi 20 percent.

Washington 26. mája (TASR) - Takmer 960 ľudí prišlo o život v priebehu uplynulých dvoch rokov pri útokoch na zdravotnícke zariadenia ležiace v konfliktných oblastiach. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na správu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Správa WHO zdôrazňuje alarmujúcu neúctu k ochrane zdravotnej starostlivosti vo vojnou zasiahnutých oblastiach, a to na strane vlád, ako aj ozbrojených skupín. Tento stav už ostro kritizovali mnohí ľudskoprávni aktivisti aj lekári.

WHO uviedla, že pri 594 útokoch na nemocnice a kliniky, ku ktorým došlo v rokoch 2014 a 2015 na Blízkom východe, v Afrike a na iných miestach, bolo dovedna usmrtených 959 lekárov, zdravotníkov, členov pomocného personálu, pacientov či návštevníkov a zranenia utrpelo ďalších vyše 1500 ľudí. Spomedzi jednotlivých krajín zaznamenali najviac takýchto útokov (228) vo vojnou zničenej Sýrii.

Najznepokojujúcejšie však na dnešnej správe WHO bolo zistenie, že viac ako 60 percent útokov zasiahlo zdravotnícke zariadenia úmyselne a náhodných bolo len ďalších asi 20 percent, zvyšné doposiaľ objasnené nie sú. Viac ako polovice útokov sa pritom dopustili vládne sily, jednu tretinu mali na svedomí ozbrojené skupiny.