Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pri útoku amerického bezpilotného lietadla zahynulo desať militantov

Americký program nasadzovania bojových bezpilotných lietadiel je zdrojom hlbokej frustrácie a napätia medzi Spojenými štátmi a Pakistanom.

Islamabad 3. júna (TASR) - Desať podozrivých militantov dnes prišlo o život pri útoku amerického bezpilotného lietadla v pakistanskej kmeňovej pohraničnej oblasti, uviedla tlačová agentúra AP.

Išlo už o šiesty útok amerického bezpilotného lietadla za posledné dva týždne, čo zdôrazňuje význam, ktorý USA týmto akciám prikladajú. Sú považované za účinný nástroj v boji proti al-Káide a Talibanu, hoci Pakistanci požadujú ukončenie programu.

Pri poslednom útoku boli vypálené štyri strely na dedinu v Južnom Vaziristane, pri hraniciach s Afganistanom. Militanti sa tam zhromaždili, aby prejavili sústrasť bratovi povstaleckého veliteľa, ktorý v sobotu zahynul pri inom útoku amerického bezpilotného lietadla.

Americký program nasadzovania bojových bezpilotných lietadiel je zdrojom hlbokej frustrácie a napätia medzi Spojenými štátmi a Pakistanom. Predpokladá sa však, že mnohí velitelia pakistanskej armády ho tajne podporujú.