Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Pri útoku dronov vyslaných z Libanonu boli zranení izraelskí vojaci

Palestínčania sedia na zničenej budove, ktorá patrila rodine Al-Nadi po izraelskom bombardovaní pásma Gazy. Foto: TASR/AP

V samostatnom vyhlásení Hizballáh spresnil, že sa zameral na lokalitu Džám al-Allám, kde sa podľa Hizballáhu nachádza pozorovací post izraelskej armády.

Jeruzalem 10. decembra (TASR) - Pri útoku s použitím dronov vyslaných z Libanonu bolo v nedeľu v libanonsko-izraelskom pohraničí zranených niekoľko vojakov izraelskej armády.

Podľa agentúry AFP o tom informovali izraelské ozbrojené sily aj libanonské šiitské hnutie Hizballáh, ktoré útok podniklo.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorá sa od 7. októbra odohráva v Pásme Gazy, dochádza k opakovaným prestrelkám aj na severe Izraela, kde hraničí s Libanonom. Táto eskalácia vyvoláva obavy z rozšírenia vojnového konfliktu.

AFP doplnila, že podľa izraelskej armády boli pri nedeľnom útoku dronov vypustených z Libanonu ťažšie zranení dvaja z jej vojakov a niekoľko ďalších utrpelo ľahké zranenia. Armáda tiež dodala, že jej protiraketová obrana zostrelila pár "podozrivých vzdušných cieľov, ktoré prešli z Libanonu" v regióne Západná Galilea.

Iránom podporovaný Hizballáh, ktorý je spojencom Hamasu, uviedol, že bezpilotnými lietadlami útočil na "veliteľské stanovište izraelskej armády". Deklaroval súčasne, že útok si na izraelskej strane vyžiadal aj obete na životoch, čo však druhá strana nepotvrdila.

V samostatnom vyhlásení Hizballáh spresnil, že sa zameral na lokalitu Džám al-Allám, kde sa podľa Hizballáhu nachádza pozorovací post izraelskej armády.

Libanonská Národná tlačová agentúra pred tým v nedeľu informovala o izraelskom ostreľovaní a útokoch na rôznych miestach v pohraničnej oblasti. Izraelská armáda uviedla, že jej bojové lietadlá podnikli "rozsiahlu sériu útokov na teroristické ciele Hizballáhu na libanonskom území".

Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy bolo na libanonskej strane hranice zabitých viac ako 120 ľudí, väčšinou bojovníkov Hizballáhu, ale aj viac ako tucet civilistov, uvádza AFP. Izrael tvrdí, že v oblasti zahynulo aj jeho šesť vojakov a štyria izraelskí civilisti. Pri jednej z prestreliek tento týždeň zahynul i jeden vojak libanonskej armády - vôbec prvý v rámci súčasnej eskalácie.