Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri útoku dronu v Jemene prišli o život piati členovia al-Káidy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Operácia sa odohrala vo východojemenskej provincii Márib. Dron počas nej vypálil tri rakety. Ich terčom bolo auto, ktoré prevážalo päť osôb.

Saná 30. apríla (TASR) - Pri útoku s použitím bezpilotného lietadla prišli dnes v Jemene o život piati predpokladaní militanti teroristickej siete al-Káida. S odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje o tom informovala agentúra AP s tým, že dron patril zrejme USA.

Operácia sa odohrala vo východojemenskej provincii Márib. Dron počas nej vypálil tri rakety. Ich terčom bolo auto, ktoré prevážalo päť osôb.

"Všetci na mieste zahynuli. Auto zhorelo," uviedol podľa AP nemenovaný bezpečnostný zdroj.

Dvaja zo zabitých boli bratia pochádzajúci z miestneho kmeňa. Auto údajne patrilo miestnemu veliteľovi jemenskej odnože al-Káidy.

Americké útoky v Jemene sa zintenzívnili po tom, ako sa v januári stal prezidentom USA Donald Trump. Spojené štáty totiž jemenskú odnož al-Káidy považujú za veľmi nebezpečnú a obávajú sa jej útokov na americkom území.

Aktivitám al-Káidy v Jemene nahráva aj tamojšia vnútropolitická situácia. Jemen totiž sužuje vojenský konflikt regionálneho a náboženského charakteru, v ktorom vystupuje Saudskou Arábiou podporovaná vláda proti Iránom podporovaným povstalcom, ktorí v roku 2014 obsadili hlavné mesto Saná a jeho okolie. Boje sa zintenzívnili v marci 2015, keď Rijád a ďalšie sunnitské krajiny spustili letecké údery proti šiitským povstalcom.