Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pri útoku Izraela zahynuli podľa ministerstva zdravotníctva 2 novinári

Šéf kancelárie panarabskej televízie al-Džazíry v Pásme Gazy Wael Dahdúh (vľavo) stojí pri rakve svojho syna, ktorý prišiel o život pri izraelskom nálete v Pásme Gazy v Rafafu v nedeľu 7. januára 2024. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda tvrdí, že nemôže zaručiť bezpečnosť novinárov pôsobiacich v tejto oblasti.

Gaza 7. januára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva riadené palestínskym militantným hnutím Hamas v nedeľu oznámilo, že pri izraelskom nálete zahynuli v Pásme Gazy dvaja novinári. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ministerstvo a niekoľkí zdravotníci uviedli, že počas cesty autom v Pásme Gazy zahynul kameraman francúzskej agentúry AFP Mustafa Thuria a novinár panarabskej televízie al-Džazíra Hamza Wael Dahdúh.

Thuria, ktorý mal približne 30 rokov, pracoval pre AFP od roku 2019 a spolupracoval aj s inými médiami.

Otec druhého novinára Dahdúha pracuje ako šéf kancelárie al-Džazíry v Pásme Gazy. Jeho manželka a dve ďalšie deti zahynuli pri izraelskom útoku počas prvých týždňov vojny. Nedávno tiež utrpel pri útoku zranenia.

AFP požiadala izraelskú armádu o vyjadrenie, na čo jej odpovedala žiadosťou o zemepisné súradnice útoku.

Podľa Výboru na ochranu novinárov (VON) zahynulo od začiatku vojny 7. októbra do 31. decembra pri izraelských útokoch na Pásmo Gazy najmenej 77 novinárov a pracovníkov médií, z ktorých bolo 70 Palestínčanov, štyria Izraelčania a traja Libanončania.

Izraelská armáda tvrdí, že nemôže zaručiť bezpečnosť novinárov pôsobiacich v tejto oblasti.