Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pri útoku militantov na penzión v Keni zahynulo 12 nemoslimov

Muž stojí medzi troskami pred penziónom po ozbrojenom útoku namierenom proti nemoslimom ubytovaným v penzióne v kenskom okrese Mandera neďaleko hraníc so Somálskom 25. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Ozbrojená skupina aš-Šabáb už pred piatimi rokmi oznámila, že sa Keni pomstí za to, že vyslala jednotky do Somálska na podporu tamojšej prozápadnej vlády v jej boji proti miestnym povstalcom.

Nairobi 25. októbra (TASR) - K nočnému útoku na penzión na severe Kene, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, sa dnes prihlásila radikálna somálska organizácia aš-Šabáb, informovala agentúra AP.

Islamskí militanti prostredníctvom svojej rozhlasovej stanice oznámili, že cieľom útoku na penzión v okrese Mandera neďaleko somálskych hraníc boli jeho kresťanskí hostia.

Do penziónu sa dostali s použitím granátov a podomácky vyrobených výbušnín. Vnútri potom spustili paľbu zo strelných zbraní, uviedlo velenie oblastných bezpečnostných zložiek.

Jedna z preživších, herečka Veronica Wambuiová, povedala pre médiá, že ju zobudili výbuchy pri vchode do penziónu o približne 02.30 h ráno. Útočníci po vtrhnutí do budovy prechádzali z miestnosti do miestnosti a strieľali na hostí. Jej samej a niekoľkým ďalším hosťom sa podarilo ukryť v sklade. Ozbrojenci však pomocou bomby odpálili stenu skladu, ktorá herečku zasypala.

"Videla som svetlá bateriek, keď prehľadávali miestnosť. Mňa však zakryla zrútená stena," povedala na nemocničnom lôžku Wambuiová. Utrpela strelné zranenie na ruke a iné zranenia na oboch nohách.

Ozbrojená skupina aš-Šabáb už pred piatimi rokmi oznámila, že sa Keni pomstí za to, že vyslala jednotky do Somálska na podporu tamojšej prozápadnej vlády v jej boji proti miestnym povstalcom.

Kenským bezpečnostným zložkám sa odvtedy podarilo zastaviť vlnu odvetných útokov vo väčších mestách krajiny, ktoré si však medzičasom vyžiadali stovky obetí.

Okres Mandera na severovýchode Kene zostáva ale nestabilný. Militanti z aš-Šabábu tam v novembri 2014 uniesli autobus a následne zabili 28 nemoslimských cestujúcich. O mesiac neskôr v tej istej oblasti zabili 36 robotníkov v kameňolome.