Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na hospic v Adene zahynulo 16 ľudí

Útok ozbrojeného komanda na hospic vedený rehoľou Sestier Matky Terezy si v jemenskom Adene vyžiadal životy 16 ľudí Foto: TASR/AP

Útok spáchali štyria muži, ktorí prenikli do budovy po tom, ako zastrelili jej strážnika.

Aden 5. marca (TASR) - Útok ozbrojeného komanda na hospic vedený rehoľou Sestier Matky Terezy si v piatok v jemenskom Adene vyžiadal životy 16 ľudí, medzi obeťami sú aj štyri členky rehole. Jemenské úrady z útoku podozrievajú extrémistickú organizácie Islamský štát (IS). Pápež František dnes vo Vatikáne označil tento útok za "diabolský čin".

Útok spáchali štyria muži, ktorí prenikli do budovy po tom, ako zastrelili jej strážnika. Zamestnancom hospicu potom zviazali ruky a postrieľali ich, informovala dnes agentúra Anadolu.

Medzi obeťami sú aj štyri rehoľníčky, dve z nich pochádzali z Rwandy, tretia bola Keňanka a štvrtá bola z Indie.

Jemenské úrady z útoku obvinili Dáiš, ktorý v krajine pôsobí od vlaňajšieho marca, keď v Jemene vypukli ozbrojené zrážky medzi provládnymi silami podporovanými arabsko-sunnitskou koalíciou a šiitskými povstalcami, ktorí ovládajú okrem iného aj metropolu krajiny, Saná.

OSN v piatok informovala, že od marca 2015 prišlo v násilnostiach v Jemene o život 3081 civilistov, čo je podľa odhadov asi polovica obetí tohto konfliktu.

Vládne sily sa Adenu opäť zmocnili vlani v júli po tom, ako odtiaľ vytlačili šiitských povstalcov. Prístavné mesto bolo krátko na to vyhlásené za dočasné hlavné mesto, keďže metropolu Saná a veľkú časť severu Jemenu majú stále v rukách šiitskí povstalci.