Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Útok pred katolíckym kostolom v Nigérii: 3 mŕtvi, 46 zranených

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bilancia by bola údajne oveľa vyššia, ak by sa atentátnik dostal do budovy.

Abuja 23. septembra (TASR) - Seba a najmenej dvoch ďalších ľudí dnes v severnej Nigérii zabil a 46 zranil samovražedný atentátnik, ktorý sa odpálil v aute naloženom výbušninami na parkovisku pred katolíckym kostolom, kde prebiehala omša. Novú bilanciu útoku oznámila polícia, ktorú citovala agentúra Reuters.

Polícia oblasť okolo kostola v meste Bauchi po útoku uzavrela. Uviedla, že výbuch poškodil budovy iba minimálne. Okrem atentátnika pri ňom zahynula jedna žena s dieťaťom, 46 ľudí má rozličné zranenia, sú medzi nimi aj dvaja policajti, ktorí chránili kostol, informoval hovorca polície Hassan Mohammed.

Povedal, že bilancia by bola oveľa vyššia, ak by sa atentátnik dostal do budovy. "Zabránili mu v tom bezpečnostné opatrenia, namiesto toho odpálil výbušniny na parkovisku," dodal. Zo zranených museli 22 ľudí hospitalizovať.

K útoku zatiaľ nik neprihlásil, podozrenie však smeruje k radikálnej islamskej sekte Boko Haram, ktoré podobné útoky uskutočnila v minulosti.

Podľa svedka, ktorého citovala tlačová agentúra DPA, mal útočník asi 20 rokov a dlhú bradu. "Na parkovisko sa prihnal plnou rýchlosťou, ako keby chcel nabúrať do zaparkovaných áut, a potom som už iba počul ohlušujúci výbuch a videl oblak dymu," povedal. "Stalo sa to, keď prebiehala omša, na parkovisku bolo iba zopár ľudí."

Kresťanské kostoly sú často cieľom podobných útokov sekty Boko Haram. Pri takomto útoku na Vianoce roku 2011 v Madalle prišlo o život 30 ľudí. A na Veľkú noc v Kadune zabil výbuch auta plného výbušnín, ktoré bezpečnostná kontrola odklonila od kostola, 38 ľudí.