Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri útoku nožom utrpeli zranenia dvaja dánski novinári

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oboch novinárov, muža a ženu, po útoku previezli do nemocnice. Muž po operácii leží vo vážnom stave na oddelení intenzívnej starostlivosti.

Libreville 17. decembra (TASR) - Dvoch dánskych novinárov zranil v sobotu útočník nožom v gabonskom hlavnom meste Libreville. Pri útoku kričal po arabsky "Alláhu akbar" (Boh je veľký). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ministra obrany Etienna Kabinda Makagu.

Nigerčan zaútočil nožom na dvoch dánskych novinárov z americkej televíznej stanice National Geographic na známom trhovisku v Libreville. Uviedol to Makaga vo vyhlásení, ktoré odvysielala gabonská televízia.

Podľa agentúry AP oboch novinárov, muža a ženu, po útoku previezli do nemocnice. Muž po operácii leží vo vážnom stave na oddelení intenzívnej starostlivosti.

Po zatknutí 53-ročný podozrivý, ktorý žil v Gabone dve desaťročia, pred políciou vypovedal, že útok vykonal z pomsty za vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Ďalšie informácie k incidentu neboli bezprostredne známe.

"Prokuratúra v Libreville okamžite začala v súvislosti s útokom súdne vyšetrovanie, aby sa zistilo, či išlo o samostatný čin alebo o sprisahanie," dodal Makaga.

Malý podiel moslimskej populácie v Gabone tvoria prevažne cudzinci, ktorí v krajine pracujú. Zvyčajne v tomto západoafrickom štáte k násilným útokom džihádistov nedochádza.