Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Nigérijský prezident vyhlásil islamistom totálnu vojnu

Nigérijský prezident Gooluck Jonathan. Foto: TASR/AP
Na videosnímke je líder nigérijskej extrémistickej islamistickej sekty Boko Haram Abubakar Šekau. Foto: TASR/AP

Frázu totálna vojna použil prezident Čadu Deby po rokovaní krajín susediacich s Nigériou v polovici mája v Paríži. Na stretnutí sa mala definovať spoločná stratégia boja proti islamistickej skupine.

Kano 29. mája (TASR) - Nigérijský prezident Goodluck Jonathan dnes uviedol, že nariadil rozsiahlu operáciu, ktorej cieľom je "ukončenie beztrestnosti teroristov na našej pôde". Opäť uistil rodičov 219 unesených študentiek, ktoré zadržiava skupina Boko Haram, že jeho vojenské sily ich oslobodia, informovala agentúra Reuters.

"Som odhodlaný brániť našu demokraciu, našu národnú jednotu a našu politickú stabilitu tým, že povediem totálnu vojnu proti terorizmu," povedal Jonathan v televíznom prejave pri príležitosti nigérijského Dňa demokracie.

Frázu "totálna vojna" použil prezident Čadu Idriss Deby po rokovaní krajín susediacich s Nigériou v polovici mája v Paríži. Na stretnutí sa mala definovať spoločná stratégia boja proti islamistickej skupine.

Jonathan tiež povedal, že poveril bezpečnostné sily, aby na splnenie tejto úlohy použili "akékoľvek zákonné prostriedky".

"Uisťujem vás, že títo gangstri budú vyhnaní. Nestane sa to cez noc, ale vynaložím všetko úsilie, aby sme tento cieľ dosiahli," dodal nigérijský prezident.

Nie je celkom jasné, čo by mohla rozsiahla ofenzíva znamenať, píše Reuters. Severovýchod krajiny je zaplavený bojovníkmi islamistickej skupiny Boko Haram. V oblasti už rok platí núdzový stav a prebieha vojenská operácia - nigérijská armáda je už na pokraji zrútenia, píše Reuters.


Pri útoku skupiny Boko Haram na dedinu zahynuli desiatky ľudí

Najmenej 40 obetí si vyžiadal v stredu útok islamistickej militantnej skupiny Boko Haram na dedinu v nigérijskom štáte Borno. Informovala o tom agentúra DPA.

Bojovníci Boko Haram pri útoku podpálili väčšinu domov. Jeden z obyvateľov povedal, že niekoľko dedinčanov, ktorí útok prežili, utieklo do susedného Čadu.

Útok na dedinu prišiel po tom, ako bojovníci tejto extrémistickej skupiny v utorok zaútočili na policajné stanice a vojenské stanovištia v štáte Yobe. O život pri útokoch prišli desiatky ľudí.

Skupina Boko Haram je činná na severe krajiny, kde uskutočňuje útoky proti vládnym inštitúciám a civilistom. Jej cieľom je vytvoriť z Nigérie moslimský štát založený na striktnom výklade práva šaría.

Komisia Bezpečnostnej rady OSN pre sankcie voči al-Káide a Talibanu ju minulý utorok zaradila na čierny zoznam. Medzi sankciami uvalenými na Boko Haram je aj medzinárodné zmrazenie majetku, zákaz cestovania a zbrojné embargo.

Až donedávna nebola Nigéria ochotná požiadať o medzinárodnú pomoc v boji proti uvedenej skupine - urobila tak v utorok 20. mája v žiadosti predloženej Bezpečnostnej rade OSN.