Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri samovražednom útoku v Istanbule zomreli traja Izraelčania a Iránec

Na päť mŕtvych a dvadsať zranených stúpol počet obetí samovražedného bombového útoku, ku ktorému došlo dnes na rušnej obchodnej ulici v centre Istanbulu. Foto: TASR

Dnešný útok prišiel v čase, keď sa Turecko spamätáva zo šoku po mohutnom bombovom útoku, pri ktorom v metropole Ankara zahynulo minulý týždeň 37 ľudí.

Istanbul 19. marca (TASR) - Traja Izraelčania a jeden Iránec zahynuli pri dnešnom samovražednom bombovom útoku v rušnej nákupnej štvrti Istanbulu. Piatou obeťou je atentátnik. Oznámili to televízia CNN Türk a denník Hurriyet.

Turecký minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu informoval, že zranenia utrpelo 36 ľudí, z toho je 12 cudzincov a jedno dieťa. Sedem zranených je v kritickom stave.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v nemocniciach je hospitalizovaných šesť Izraelčanov, jeden Nemec, jeden Islanďan, jeden Iránec, dvaja občania Írska a jedna osoba z Dubaja.

Guvernér Istanbulu Vasip Šahin neskôr podľa agentúry Anatólia povedal, že zranených cudzincov je 24.

Samovražedný útočník sa odpálil pred vládnou budovou na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi), kde sa nachádza množstvo obchodov, kaviarní a sídel zahraničných konzulátov. V čase explózie - okolo 11.00 h miestneho času (10.00 h SEČ) - bola situácia na dva kilometre dlhej ulici, zvyčajne plnej nakupujúcich, turistov a pouličných umelcov, pomerne pokojná.

"Bol to naozaj mohutný výbuch. Na miesto incidentu prišla polícia a celú oblasť uzavrela," uviedol Sýrčan pracujúci v miestnom mäsiarstve, ktorý bol svedkom výbuchu.

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale v provládnych médiách sa spomína tzv. Islamský štát, resp. zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK).

Nemenovaný turecký predstaviteľ agentúre Reuters povedal, že atentátnik mal v úmysle odpáliť sa na rušnejšom mieste, ale urobil tak skôr, pretože sa bál polície.

V súvislosti s dnešným útokom v Istanbule vyzvalo nemecké ministerstvo zahraničných vecí svojich občanov, ktorí sú v Turecku, aby vo veľkých mestách podľa možnosti nevychádzali z hotelov a boli ostražití. Z dôvodu "konkrétnej teroristickej hrozby" Nemecko uzatvorilo 17. a 18. marca svoje veľvyslanectvo v Ankare a konzulát v Istanbule.

Turecko čelí nebývalej vlne teroristických útokov. Dnešný samovražedný útok sa stal šesť dní po podobnom čine, pri ktorom v metropole Ankara zahynulo 37 ľudí. V polovici februára vybuchlo na rušnej križovatke v centre Ankary v blízkosti armádneho konvoja auto s nastraženou výbušninou, pričom zahynulo 30 ľudí. K tomuto činu sa prihlásila skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK), ktorá sa odštiepila od PKK. V januári si útok v Istanbule, pripisovaný IS, vyžiadal životy 12 nemeckých turistov.