Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri Varšave sa začali medzinárodné manévre Dragon 17

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Scenár cvičenia predpokladá snahu susednej krajiny ovládnuť poľské územie, a to aj prostredníctvom hybridných aktivít, informovali predstavitelia poľského rezortu obrany.

Varšava 20. septembra (TASR) - Medzinárodné vojenské cvičenie Dragon 17 sa dnes začalo v okolí poľského hlavného mesta Varšava za účasti 17.000 vojakov nielen z Poľska, ale aj ďalších 11 krajín vrátane SR, ako i Bulharska, Gruzínska, Litvy, Lotyšska, Nemecka, Rumunska, Talianska, Ukrajiny, USA a Veľkej Británie.

Pozemné, vzdušné a námorné sily, ako aj po prvý raz útvary poľskej Teritoriálnej obrany budú v rámci manévrov, ktoré potrvajú do 29. septembra, nacvičovať odrazenie nepriateľského útoku.

Informovali o tom dnes spravodajská televízia TVN 24, internetový server niezalezna.pl i tlačová agentúra PAP.

Scenár cvičenia predpokladá snahu susednej krajiny ovládnuť poľské územie, a to aj prostredníctvom hybridných aktivít, informovali predstavitelia poľského rezortu obrany. Podľa štátneho tajomníka rezortu Michala Dworczyka sa opiera o to, čoho "svedkami sme boli okrem iného na Ukrajine počas anexie polostrova Krym alebo útoku Ruskej federácie na Donbas".

Cvičenia Dragon, ako však zdôraznil štátny tajomník, netreba vnímať ako reakciu na rusko-bieloruské manévre Zapad.

Na cvičení sa zúčastnia aj pozorovatelia okrem iného z Bieloruska, Ruska, Srbska, Švajčiarska, škandinávskych krajín, ako aj zástupcovia Severoatlantickej aliancie (NATO) a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).