Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

AP: Pri výbuchu bomby v autobuse v Tel Avive utrpelo zranenia 27 ľudí

Foto: TASR/AP

.Explózia autobusu bola prvým bombovým útokom v Tel Avive od roku 2006. Zdá sa, že to zvýšilo obavy Izraelčanov z obnovenia násilia, ku ktorému dochádzalo pri palestínskom povstaní.

Tel Aviv 21. novembra (TASR) - Malá militantná organizácia Ľudový front za oslobodenie Palestíny - Hlavné veliteľstvo (PFLP-GC) sa dnes prihlásila k zodpovednosti za bombový útok na autobus v Tel Avive, avšak neposkytla žiadne dôkazy.

Organizácia sídliaca v Damasku má na Západnom brehu Jordánu málo prívržencov a palestínske skupiny sa často hlásia k útokom, ktoré neuskutočnili, uviedla tlačová agentúra AP.

Pri výbuchu bomby v autobuse v Tel Avive - neďaleko sídla izraelských bezpečnostných síl - utrpelo podľa AP zranenia 27 ľudí. Údaje o počte zranených osôb sa však líšia.

Útok bol úderom pre diplomatické úsilie o uzavretie prímeria po týždni bojov medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy. Doteraz zahynulo 140 Palestínčanov a päť Izraelčanov.

Explózia autobusu bola prvým bombovým útokom v Tel Avive od roku 2006. Zdá sa, že to zvýšilo obavy Izraelčanov z obnovenia násilia, ku ktorému dochádzalo pri palestínskom povstaní. Pri atentátoch a útokoch vtedy zahynulo vyše 1000 Izraelčanov. O život prišlo aj viac ako 5000 Palestínčanov.

Hamas sa síce neprihlásil k zodpovednosti za útok na autobus, ale ocenil ho. Hovorca hnutia Fawzí Barhúm uviedol, že útok považujú za "prirodzenú reakciu na zločiny okupácie" a na pokračujúce vraždenie civilistov v pásme Gazy.

Podľa politológa Básima Izbídího z palestínskej Univerzity v Bír Zajte v Predjordánsku je nepravdepodobné, že by bol za útokom Hamas. Hnutie by totiž nechcelo riskovať stratu medzinárodnej podpory, ktorú získalo v posledných dňoch.

Približne 10.000 obyvateľov Gazy sa ukrylo v školách spravovaných Organizáciou Spojených národov, keď izraelská armáda letákmi vyzvala ľudí v niektorých oblastiach na evakuáciu.

Hovorca Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Adnan Abú Hasna uviedol, že Palestínčanom poskytuje úkryt 12 škôl. Dodal, že ľudia začali prichádzať v utorok večer, keď Izraelčania vypustili letáky nad mestom Gaza.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová sa stretla s egyptským prezidentom Muhammadom Mursím, s ktorým rokovala o možnom prímerí v pásme Gazy. Clintonová pricestovala do Egypta z Izraela, kde absolvovala stretnutie s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

V noci nadnes izraelské vzdušné sily útočili na vyše 100 cieľov. Na Izrael v priebehu dňa dopadlo 42 rakiet, ktoré Palestínčania vypálili z pásma Gazy. Ďalších 20 rakiet zachytil protiraketový systém Železná kupola, uviedli izraelské obranné sily (IDF) na svojej webovej stránke www.idf.il.

Od začiatku operácie Oblačný stĺp, ktorá pokračuje siedmym dňom, už izraelská armáda útočila na viac ako 1500 cieľov, medzi nimi aj na operačné centrum spravodajských služieb v Gaze, ktoré bolo zámerne umiestnené v mediálnom objekte, informovala izraelská armáda.