Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchu v Damasku zomrel sýrsky minister obrany

Na archívnej snímke z 6. októbra 2011 sýrsky prezident Bašar Asad (vľavo) a sýrsky minister obrany Daúd Radžá v Damasku. Foto: TASR/AP

Sýrska vláda vymenovala dnes za nového ministra obrany generála Faháda Džásima al-Fraídža, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu.

Damask 18. júla (TASR) - Námestník sýrskeho ministra obrany Asif Šavkát, švagor prezidenta Bašára Asada, zahynul dnes pri samovražednom bombovom útoku na vládnu bezpečnostnú budovu v hlavnom meste Damask. Spolu s ním zahynul aj minister obrany Daúd Radžá.

Samovražedný atentátnik zaútočil na budovu vo chvíli, keď sa v nej stretávali ministri sýrskej vlády so šéfmi bezpečnostných služieb. Asadov švagor podľahol zraneniam po prevoze do nemocnice.

Na archívnej snímke z 13. júna 200 sýrsky prezident Bašar Asad (vpravo), jeho brat Maher (uprostred) a švagor Asif Šavkát (vľavo) v Damasku.
Foto: TASR/AP
K zodpovednosti za dnešný samovražedný bombový útok v Damasku, pri ktorom zahynul sýrsky minister obrany a švagor prezidenta Bašára Asada, sa prihlásili dve skupiny - islamistická vbúrenecká organizácia Brigáda Islamu a Slobodná sýrska armáda, informovala agentúra Reuters.

Brigáda Islamu (Liwa al-Islám) vo vyhlásení na sociálnej sieti Facebook uviedla, že zaútošila na "krízové kontrolné centrum v hlavnom meste Damask". Hovorca organizácie to následne telefonicky potvrdil, píše Reuters.

K útoku sa prihlásila aj opozičná Slobodná sýrska armáda. "Toto je ten vulkán, o ktorom sme hovorili, je to len začiatok", uviedla prostredníctvom svojho hovorcu.

Atentátnik pracoval ako ochrankár v úzkom kruhu prezidenta Asada, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrske bezpečnostné zdroje.

V Damasku už štvrtý deň prebiehajú medzi sýrskymi vzbúrencami a vládnymi jednotkami najťažšie boje od vypuknutia povstania proti režimu prezidenta Bašára Asada pred 17 mesiacmi.

Sýrska vláda vymenovala dnes za nového ministra obrany generála Faháda Džásima al-Fraídža, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu.


Sýria je odhodlaná potrestať strojcov krvavého útoku v Damasku

Dnešný "teroristický bombový útok" v Damasku je dielom "najatých rúk", uviedla dnes Sýria po samovražednom útoku, pri ktorom zahynul minister obrany i švagor sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Páchatelia budú prenasledovaní a "kriminálne gangy" zničené, citovala sýrska štátna televízia. Atentátnik zaútočil na budovu vo chvíli, keď sa v nej stretávali ministri sýrskej vlády so šéfmi bezpečnostných služieb. Útočník pracoval ako ochrankár v úzkom kruhu prezidenta Asada.

Sýria je "odhodlanejšia ako kedykoľvek predtým, aby čelila všetkým formám terorizmu a odťala každú ruku, ktorá ohrozuje národnú bezpečnosť," uviedli vo vyhlásení sýrske ozbrojené sily. Ktokoľvek si myslí, že zabitím popredných veliteľov môže na Sýriu vyvíjať nátlak, má "mylné predstavy," citovala zdroje sýrskej armády agentúra Reuters.