Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

KRVAVÁ KVETNÁ NEDEĽA: Dva kostoly v Egypte zasiahli bomby

Príbuzní a okoloidúci stoja pred koptským kostolom v egyptskom meste Tanta, v ktorom vybuchla nálož 9. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Egypt už dlhšie obdobie čelí útokom zo strany radikálnych islamistických skupín pôsobiacich na Sinajskom polostrove. Pápež František útoky odsúdil.

Káhira 9. apríla (TASR) - Na 26 sa zvýšil počet obetí dnešného útoku na kostol koptských kresťanov v egyptskom meste Tanta asi 60 kilometrov severne od Káhiry. Takmer 70 ľudí je zranených.

K výbuchu došlo v čase, keď bol kostol plný veriacich sláviacich Kvetnú nedeľu. Ide o najnovší zo série útokov namierených proti koptským kresťanom, ktorých v Egypte žije približne osem miliónov, a tvoria tak desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny.

Útok v kostole vzápätí odsúdil pápež František, ktorý o niekoľko týždňov plánuje návštevu Egypta. Hlavu katolíckej cirkvi o útoku informovali odkazom na kúsku papiera v čase, keď si pripomínal Kvetnú nedeľu počas slávnostných obradov na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Pápež si krátko pred tým pripomenul obete piatkového útoku nákladným autom v Štokholme.

František vyjadril hlbokú sústrasť "môjmu bratovi, pápežovi Tawadrosovi II, koptskej cirkvi a všetkým milovaným Egypťanom". Dodal, že sa modlí za všetkých mŕtvych a ranených.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zvolal po útoku krízové zasadnutie rady pre národnú obranu, oznámila štátna televízia. Na stretnutí by sa mali prerokovať "dôsledky" tohto činu.

Útok na koptský kostol v Alexandrii neprežilo najmenej 11 ľudí

Prinajmenšom 11 obetí a 35 zranených si vyžiadal druhý útok počas dnešnej Kvetnej nedele na kostol koptských kresťanov v Egypte. Informovalo o tom egyptské ministerstvo zdravotníctva.

Druhá nálož vybuchla popoludní pred kostolom v meste Alexandria asi 200 kilometrov severozápadne od Káhiry, kde koptský pápež Tawadros II odslúžil slávnostnú omšu pri príležitosti Kvetnej nedele.
Ľudia prehľadávajú trosky po výbuchu pred koptským kostolom v meste Alexandria asi 200 kilometrov severozápadne od Káhiry 9. apríla 2017.
Foto: TASR/AP

Solidaritu s obeťami útoku a sústrasť rodinám obetí z mesta Tanta v delte rieky Níl vyjadril v písomnom vyhlásení aj francúzsky prezident Francois Hollande. Egypt sa podľa neho znova stal terčom teroristov, "ktorí chcú zničiť tamojšiu jednotu a rozmanitosť". Francúzsko spoločne s egyptskými úradmi urobí všetko pre porazenie terorizmu, dodal.

Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.

Okrem toho sa kopti sťažujú na diskrimináciu, keďže je pre nich prakticky nemožné získať vplyvné miesta v súdnictve, na vysokých školách či v policajných zložkách.

K útokom sa prihlásil Islamský štát

K dnešným útokom sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). Na islamistov napojená tlačová agentúra Amak informovala prostredníctvom online vyhlásenia, že útoky v mestách Tanta a Alexandria spáchali militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát. Egyptskí extrémisti napojení na IS sú aktívni prevažne v severnej oblasti Sinajského polostrova.

Islamisti zároveň pohrozili ďalšími útokmi na kresťanov v Egypte. "Nech križiaci a odpadlíci vedia, že zaplatia vysokú cenu, a to krvou svojich synov," uvádza sa v internetovom vyhlásení agentúry Amák.
Ľudia prehľadávajú trosky po výbuchu pred koptským kostolom v meste Alexandria asi 200 kilometrov severozápadne od Káhiry 9. apríla 2017.
Foto: TASR/AP

Podľa nej oba útoky v mestách Tanta a Alexandria spáchali egyptskí samovražední útočníci opásaní výbušninami.

Autenticitu vyhlásenia nebolo bezprostredne možné nezávisle overiť. Podľa agentúry DPA je však konzistentné s doterajšími podobnými vyhláseniami IS.

K množstvu reakcii z celého sveta, ktoré odsúdili dnešné útoky v Egypte, sa prostredníctvom svojho obľúbeného Twitteru pridal aj prezident USA Donald Trump. Vyjadril pritom "pevné presvedčenie", že egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí celú situáciu patrične zvládne.

Sísí vyhlásil trojmesačný mimoriadny stav

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyhlásil trojmesačný mimoriadny stav ako odpoveď na bombové útoky .

Sísí pred vyhlásením mimoriadneho stavu nariadil rozmiestnenie armády na dôležitých bodoch po celej krajine. Nedeľné udalosti boli poslednými zo série útokov na kresťanskú menšinu žijúcu v Egypte.

Na dvojdňovú návštevu Egypta by mala 28. apríla pricestovať hlava katolíckej cirkvi, pápež František, ktorý dnes nad udalosťami v Egypte vyjadril počas osláv Kvetnej nedele hlboké poľutovanie.