Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchu v Mali zahynuli traja francúzski vojaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Cieľom misie francúzskych vojakov je potlačiť a neutralizovať islamistické skupiny pôsobiace v oblasti afrického Sahelu.

Paríž 29. decembra (TASR) - Traja francúzski vojaci zahynuli v pondelok po tom, ako ich obrnené vozidlo zasiahlo výbušné zariadenie v strednej časti Mali. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Macron vo vyhlásení vzdal poctu trom mŕtvym vojakom a zdôraznil "odhodlanie Francúzska naďalej bojovať proti terorizmu".

Francúzski vojaci zahynuli počas vojenskej operácie v oblasti Hombori v malijskej provincii Mopti. Podľa francúzskeho rezortu obrany ide o región, kde teroristické skupiny opakovane útočia na civilné obyvateľstvo, píše agentúra AP.

Pri plnení úloh operácie Barkhane, ktorá nadviazala na predchádzajúcu operáciu francúzskej armády v Mali s kódovým označením Serval, zahynulo doteraz 47 francúzskych vojakov.

Cieľom misie francúzskych vojakov je potlačiť a neutralizovať islamistické skupiny pôsobiace v oblasti afrického Sahelu. V tejto súvislosti Francúzsko odvelilo do regiónu približne 5100 vojakov. Tí spolupracujú s ozbrojenými silami protiteroristickej skupiny G5 Sahel, ktorú tvoria krajiny Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia a Niger.