Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Čierny deň v Afrike si vyžiadal 83 životov

Somálski utečenci (ilustračné foto) Foto: TASR/AP

Pri zrážkach medzi kmeňmi Pokomo a Orma v Keni zahynulo 28 ľudí. Organizácia OSN pre utečencov oznámila, že 55 ľudí sa utopilo pri pobreží Somálska.

Nairobi 21. decembra (TASR) - Polícia dnes informovala, že 28 ľudí prišlo o život pri zrážkach medzi roľníkmi a pastiermi na juhovýchode Kene.

Anthony Kamitu, ktorý vedie policajné akcie zamerané na potlačenie týchto konfliktov, uviedol, že roľnícky kmeň Pokomo na svitaní prepadol dedinu Kipao, patriacu pastierskej komunite Orma a nachádzajúcu sa v delte rieky Tana.

Najnovšie prípady zabíjania sa spôsobom "oko za oko" môžu podľa OSN súvisieť s prekreslením politických hraníc a budúcoročnými všeobecnými voľbami, poznamenáva agentúra AP.

Pri zrážkach medzi kmeňmi Pokomo a Orma v septembri a októbri zahynulo najmenej 110 ľudí. Ich vzájomná nevraživosť ohľadom pôdy a vodných zdrojov trvá už niekoľko desaťročí.

Pri pobreží Somálska sa utopilo 55 utečencov


Organizácia OSN pre utečencov (UNHCR) dnes oznámila, že 55 ľudí sa utopilo alebo je nezvestných po tom, ako sa pri pobreží Somálska prevrhla v utorok ich preplnená loď.

UNHCR vyhlásila, že udalosť je najväčšou stratou na životoch v Adenskom zálive od februára 2011, keď sa 57 somálskych utečencov a migrantov utopilo pri pokuse doplávať na pobrežie Jemenu.

Podľa OSN prežilo nehodu päť ľudí. Zachránení vypovedali, že loď bola preplnená a prevrátila sa len 15 minút od chvíle, ako vyrazila na plavbu. Dosiaľ sa našlo 23 tiel; o ostaných sa predpokladá, že sa utopili.

Zástupca UNHCR pre Somálsko Bruno Geddo povedal, že úmrtia sú pripomienkou rizík, ktoré Somálci podstupujú, aby mohli krajinu opustiť. Dodal, že Adenský záliv je na najnebezpečnejšou trasou, ktorou ľudia utekajú pred vojnou a zneužívaní ľudských práv.