Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri zrážkach s extrémistami prišlo na Filipínach o život 16 ľudí

Prestrelky vypukli vo štvrtok ráno, keď vojaci zaútočili na tábor skupiny Abú Sajjáfa v meste Sumisip na ostrove Basilan.

Manila 27. júla (TASR) - Pri zrážkach medzi militantmi napojenými na al-Káidu a vládnymi jednotkami prišlo na Filipínach o život 12 vojakov a štyria militanti. Dnes to oznámila filipínska armáda. Ide o najkrvavejší deň za posledné týždne na násilím sužovanom juhu krajiny.

Prestrelky vypukli vo štvrtok ráno, keď vojaci zaútočili na tábor skupiny Abú Sajjáfa v meste Sumisip na ostrove Basilan. Počas prestrelky zahynulo osem vojakov a štyria povstalci. Informoval o tom filipínsky generál Ricardo Rainier Cruz.

Armáda vyslala posily a sporadické boje prebiehali až do popoludnia miestneho času.

Neskôr počas dňa v rovnakom meste spustili militanti streľbu na vojenské stanovište, oznámil filipínsky armádny hovorca Albert Caber. Militanti potom samostatne napadli dve skupiny vojakov, ktoré boli vyslaní na pomoc. Na stanovišti nedošlo k stratám, ale pri prepade posíl zahynuli štyria vojaci. Celkovo počas štvrtkových bojov utrpeli zranenia najmenej traja vojaci a dvaja militanti.

Miestni predstavitelia vyhlásili, že ide o rovnakú skupinu militantov, ktorá pred dvoma týždňami napadla nákladné auto s robotníkmi z kaučukovej plantáže. Piati prišli o život, s nimi aj jeden príslušník vládnych milícií, 22 bolo zranených. V stredu napadla rovnaká skupina vojenské jednotky strážiace plantáž.

Násilie v južnej časti Filipín pokračuje napriek snahám armády cvičenej v Spojených štátoch ukončiť desiatky rokov trvajúce bombové útoky a únosy, za ktorými stoja moslimskí extrémisti.