Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Priatelia Sýrie: Annanov plán je poslednou nádejou

Kofi Annan Foto: TASR/AP

Skupina si želá, aby mali pozorovatelia OSN v Sýrii k dispozícii všetky "potrebné prostriedky" na splnenie poslania, vrátane najmodernejšieho zariadenia na zaistenie účinného sledovania situácie.

Paríž 19. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín združených v skupine Priatelia Sýrie dnes na stretnutí v Paríži označili plán medzinárodného sprostredkovateľa Kofiho Annana za "poslednú nádej" ako predísť občianskej vojne v Sýrii a chcú vyvinúť maximálne úsilie, aby pomohli k jeho úspechu.

"Každý deň, ktorý uplynie, znamená, že zomrú desiatky ďalších sýrskych civilistov," uvádza sa záverečnom vyhlásení účastníkov stretnutia. "Nie je čas na kľučkovanie. Nastal čas konať. Aj keď je krehká, Annanova misia predstavuje poslednú nádej."

Účastníci stretnutia vyhlásili, že Priatelia Sýrie - 14 krajín, vrátane Francúzska, USA, Saudskej Arábie a Kataru - urobia všetko pre úspech plánu Ligy arabských štátov (LAŠ) a OSN. "Ak by k tomu nedošlo, ... Bezpečnostná rada OSN a medzinárodné spoločenstvo by museli zvážiť iné možnosti," uvádza sa vo vyhlásení.

Skupina vyjadrila želanie, aby mali pozorovatelia OSN v Sýrii k dispozícii všetky "potrebné prostriedky" na splnenie svojho poslania, vrátane najmodernejšieho zariadenia na zaistenie účinného sledovania situácie.

Účastníci stretnutia vyjadrili obavy zo zhoršovania humanitárnej situácie v Sýrii a jej dopadov na susedné krajiny. Zároveň vyjadrili odhodlanie poskytnúť humanitárnu pomoc vo všetkých formách.