Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Priaznivci Fideszu pochodujú Budapešťou, Orbán vystúpil s prejavom

Tisíce účastníkov Pochodu mieru, priaznivcov vládnych strán Fidesz-KDNP, dorazilo v sobotu 29. marca 2014 na budapeštianske Námestie hrdinov, kde vystúpil s prejavom predseda maďarskej vlády a Fideszu Viktor Orbán. Podujatie pod názvom Pochod mieru usporiadalo už po piaty raz Fórum občianskeho zomknutia (CÖF). Foto: TASR/Ladislav Vallach

V predchádzajúcich rokoch sa týchto podujatí pravidelne zúčastňovali státisíce ľudí, svoje sympatie Orbánovi viackrát vyjadrili aj stovky Poliakov.

Budapešť 29. marca (TASR) - Tisíce priaznivcov vlády maďarského premiéra Viktora Orbána sa dnes zhromaždili na budapeštianskom Kossuthovom námestí, aby týždeň pred parlamentnými voľbami pochodom mestom vyjadrili podporu bloku vládnych strán Fidesz-KDNP.

Podujatie pod názvom Pochod mieru usporiadalo už po piaty raz Fórum občianskeho zomknutia (CÖF).

V predchádzajúcich rokoch sa týchto podujatí pravidelne zúčastňovali státisíce ľudí, svoje sympatie Orbánovi viackrát vyjadrili aj stovky Poliakov.

CÖF na dnešnom pochode očakáva rekordnú účasť; do hlavného mesta privážali ľudí autobusmi zo všetkých kútov krajiny. Pochod smeruje na Námestie hrdinov, kde popoludní vystúpi s prejavom predseda vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán.



Politológ Tamás Fricz, ktorý je jedným z organizátorov pochodu, na svojom blogu napísal, že iniciatíva je potrebná nato, aby sa deklarovala potreba uzatvoriť obdobie postkomunizmu, a tým definitívne uzatvoriť i zmenu režimu.

"Začne sa obdobie demokracie založenej na národnej suverenite, ktorá bude spočívať na základoch silnej občianskej spoločnosti, občianskeho sebavedomia a na maďarsko-maďarskom zmierení," napísal Fricz.

Na podujatí vystúpia aj šéf Európskej ľudovej strany (EPP) Joseph Daul a predseda Zväzu vojvodinských Maďarov István Pásztor.

Predstaviteľ Fideszu Zsolt Nyitrai, ktorý je zodpovedný za spoločenské vzťahy, v súvislosti s dnešným podujatím vyhlásil, že dnešné podujatie vládneho bloku Fidesz-KDNP bude najväčším zhromaždením v rámci predvolebnej kampane parlamentných volieb 2014.



Orbán: Dúfam, že sa končia iba prvé štyri roky nášho vládnutia

O osem dní budú môcť Maďari v slobodných a demokratických voľbách rozhodnúť o budúcnosti Maďarska, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán. Vyjadril nádej, že sa končia iba prvé štyri roky jeho vládnutia.

"Prišli sme, aby sme povedali Maďarsku a svetu, že si prosíme ešte štyri roky," povedal premiér, podľa ktorého jeho vláda v roku 2010 urobila "ústavnú revolúciu". "Nechceme už komunizmus, socializmus a ani maškarný ples ľavice," zdôraznil pred tisíckami priaznivcov vládnych strán Fidesz-KDNP na budapeštianskom Námestí hrdinov.

Orbán pripomenul, že sa jemu a jeho kabinetu podarilo posilniť maďarský národ, ktorý je roztrieštený v Karpatskej kotline a aj inde vo svete. Podotkol, že vláda úspešne bojovala proti bankám a nadnárodným spoločnostiam, aby bola finančná ťarcha spoločnosti rozložená spravodlivejšie. Teraz by mala nasledovať druhá etapa, v rámci ktorej bude potrebné vybudovať maďarské hospodárstvo, ktoré poskytne každému prácu, dodal.

Podľa predsedu Fideszu táto strana má o týždeň veľkú šancu vyhrať voľby. Každú šancu však možno prepásť, preto Orbán vyzval na účasť vo voľbách a voličov požiadal, aby volili iba Fidesz.

Šéf Európskej ľudovej strany (EPP) Joseph Daul vo svojom prejave ocenil, že Orbán nielen získal priazeň voličov, ale túto priazeň si v čase krízy aj udržal. "Fidesz a Orbán si zachovali priazeň voličov, pretože hovorili Maďarom pravdu a prinášali správne rozhodnutia, ktorých výsledky už je možné vidieť," povedal francúzsky politik.

Predseda Zväzu vojvodinských Maďarov István Pásztor vyzval zahraničných Maďarov, aby využili novú možnosť, išli voliť a aby podporili pokračovanie práce, ktorú Fidesz začal.