Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Priaznivci Jobbiku protestovali proti prisťahovalectvu

Stovky priaznivcov maďarskej ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik protestovali v stredu 18. novembra 2015 v Budapešti proti prisťahovalectvu a terorizmu. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Zhromaždenie pred budovou zastúpenia Európskej komisie v Maďarsku zabezpečovalo množstvo policajtov.


Budapešť 18. novembra (TASR) - Maďarsko musí jednoznačne odkázať Bruselu, že si neželá povinné kvóty pre utečencov, vyhlásil dnes v Budapešti na protestnom zhromaždení predseda opozičnej ultrapravicovej strany Jobbik Gábor Vona.

Pred stovkami priaznivcov pred budínskou budovou zastúpenia Európskej komisie v Maďarsku povedal, že po piatkových teroristických udalostiach v Paríži už nestačí petícia, ktorú iniciovala vláda Viktora Orbána. "Kabinet treba zaviazať k odmietnutiu prerozdeľovania prisťahovalcov ľudovým hlasovaním," zdôraznil.

Teroristická hrozba od parížskych udalostí podľa jeho slov neskutočným spôsobom stúpa, preto by bolo potrebné v tejto záležitosti vypísať referendum. Maďarské referendum by mohlo inšpirovať aj ďalšie európske krajiny. "Európska spoločnosť v riešení otázky migrácie nesúhlasí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou ani s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom," podotkol Vona, ktorý si myslí, že títo politici sa neodvážia spýtať občanov, čo majú urobiť.

"Ak príde k našim hraniciam 100.000 migrantov, tak nás tam pôjde chrániť hranice 100.000, ak príde milión, tak nás pôjde k hraniciam milión. Ak ich príde viac, tak všetkých desať miliónov Maďarov tam pôjde, ale Maďarsko zostane Maďarom až do nášho posledného dychu," uzavrel predseda Jobbiku.

Demonštrácia, na ktorej bola aj desiatka protestujúcich oblečených v uniformách podobných rovnošatám zakázanej Maďarskej gardy, sa skončila bez incidentov.

Maďarský parlament v utorok schválil návrh zákona zaväzujúci vládu, aby sa obrátila na Súdny dvor Európskej únie a iniciovala zrušenie právnej normy únie o povinnom prerozdeľovaní utečencov na základe kvót. Za návrh hlasovali aj poslanci Jobbiku.