Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Približne 60 občanov EÚ je stále nezvestných po zemetrasení v Nepále

Záchranári vyťahujú telo z trosiek budovy, ktorá sa zrútila počas zemetrasenia v nepálskom Bhaktapure 27. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Medzi nezvestnými majú byť údajne aj traja Česi.


Brusel/Praha 4. mája (TASR) - Približne 60 občanov Európskej únie zostáva naďalej nezvestných po zničujúcom zemetrasení v Nepále, povedal dnes zdroj z Európskej únie, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters. Je to podstatne menej ako odhadovaný počet 1000 nezvestných občanov EÚ, ktorý minulý týždeň uviedol vysoký predstaviteľ EÚ.

Uvedená šesťdesiatka sú ľudia, ktorí mali byť v Nepále v čase zemetrasenia a zatiaľ sa s nimi nepodarilo skontaktovať.

Tento počet "každú hodinu klesá", ako sa záchranné tímy dostávajú do odľahlých oblastí, citoval Reuters svoj zdroj.

Český rozhlas dnes večer uviedol, že podľa agentúry DPA sa doteraz nepodarilo nájsť vyše 100 cudzincov, pričom medzi nezvestnými majú byť údajne aj traja Česi. České ministerstvo zahraničných vecí však o žiadnych nezvestných Čechoch v Nepále nevie.

"Po zemetrasení sme kontaktovali všetky osoby, o ktorých sme vedeli, že by sa mali na postihnutom území nachádzať... Nemáme informácie o tom, že by medzi nezvestnými mali byť nejakí českí občania," citoval rozhlas Davida Frousa z českého rezortu diplomacie.

Väčšina českých turistov už Nepál opustila. Desiatka Čechov tam však zostala, aby Nepálcom pomohla, sú medzi nimi aj lekári, dodal Český rozhlas.