Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Príbuzné bin Ládina by mali z Pakistanu vyhostiť budúci týždeň

Foto: TASR/AP

Ženy tento mesiac pakistanský súd odsúdil na 45 dní väzenia za nelegálny pobyt v krajine a nariadil ich vyhostenie po odpykaní trestu.

Islamabad 13. apríla (TASR) - Pakistan vyhostí vdovy po Usámovi bin Ládinovi a deti bývalého vodcu al-Káidy do Saudskej Arábie budúci týždeň, keď si odpykajú tresty za nelegálny pobyt v krajine. Oznámil to dnes ich právnik.

Päticu žien zadržali pakistanské bezpečnostné sily po tom, ako americké komando vlani v máji zabilo bin Ládina v dome v pakistanskom meste Abbottabad, kde žil so svojou rodinou.

Ženy tento mesiac pakistanský súd odsúdil na 45 dní väzenia za nelegálny pobyt v krajine a nariadil ich vyhostenie po odpykaní trestu. Zarátali do neho aj čas strávený vo väzbe, v ktorej boli oficiálne až od 3. marca tohto roka. Jedna z bin Ládinových vdov je z Jemenu, ďalšie dve sú občiankami Saudskej Arábie.

"Pravdepodobne ich vyhostia do Saudskej Arábie 18. apríla, keďže ich tresty sa končia 17. apríla," povedal právnik rodiny Ámir Chalíl pre tlačovú agentúru Reuters.

Podľa pakistanských právnych expertov hrozil príbuzným bývalého šéfa al-Káidy maximálny trest päť rokov väzenia. Analytici predpokladali, že pakistanskí činitelia by dali prednosť dlhým trestom odňatia slobody, aby ženám zabránili prezradiť detaily o tom, ako sa bin Ládinovi podarilo v Pakistane tak dlho vyhnúť odhaleniu.

Tri vdovy a dve dcéry bin Ládina patrili medzi 16 osôb, ktoré pakistanské úrady zadržali po americkej operácii. Bin Ládin žil v Abbottabade so svojimi manželkami a deviatimi zo svojich detí, ako aj s troma zamestnancami.