Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Príčinou smrti ruského exministra Lesina bol silný úder do hlavy

Na snímke vstup do hotela, kde našli mŕtvho bývalého ruského ministra tlače Michaila Lesina. Foto: TASR/AP

Lesin bol v rokoch 1999-2004 ruským ministrom pre tlač, rozhlas a televíziu, pričom veľmi často sprevádzal prezidenta Vladimira Putina počas jeho oficiálnych návštev.

Washington 11. marca (TASR) - Príčinou smrti bývalého ruského ministra tlače Michaila Lesina, ktorého vlani v novembri objavili mŕtveho v hotelovej izbe v americkom Washingtone, bol podľa výsledkov pitvy silný úder do hlavy. Informovali o tom dnes svetové agentúry AP a DPA s odvolaním sa na vyjadrenia amerických úradov a médií.

Výsledky pitvy potvrdil aj hovorca washingtonskej polície Hugh Carew. Uviedol však, že spôsob smrti súdny lekár doposiaľ neurčil. Poranenia na Lesinovom tele - krku, trupe, rukách aj nohách - mohli byť zapríčinené trestným činom, ale aj nehodou. Carew dodal, že washingtonská polícia aj naďalej pokračuje s vyšetrovaním prípadu.

Ruské média po smrti vplyvného politika uvádzali, že podľahol infarktu, pričom sa odvolávali na výroky jeho rodiny.

Lesin bol v rokoch 1999-2004 ruským ministrom pre tlač, rozhlas a televíziu, pričom veľmi často sprevádzal prezidenta Vladimira Putina počas jeho oficiálnych návštev. Od roku 2004 do 2009 zastával post mediálneho poradcu.

V roku 2013 sa stal šéfom holdingu Gazprom-Media, ktorý sa označuje za jednu z najväčších mediálnych skupín v Rusku i Európe. O rok neskôr sa však Lesin tejto funkcie vzdal, údajne z rodinných dôvodov.

Práve Lesinovi sa tiež pripisujú zásluhy za založenie v angličtine vysielajúcej spravodajskej siete Russia Today, ktorá má podporu ruskej vlády a prináša "ruský pohľad" na udalosti na medzinárodnej politickej scéne.

Rusko očakáva od USA vysvetlenie

uské ministerstvo zahraničných vecí a Kremeľ dnes informovali, že od USA očakávajú vysvetlenie príčin smrti Michaila Lesina, bývalého poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina, a správu o doterajšom stave jej vyšetrovania. Kritizovali tiež americké úrady, že nereagovali na žiadosť ruského veľvyslanectve vo Washingtone o priebežné informovanie.

"Očakávame od Washingtonu príslušné vysvetlenia a oficiálne informácie týkajúce sa vyšetrovania,"
uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.