Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Príčinu smrti Slováka v Česku určí pitva, nie je vylúčený metylalkohol

Ilustračné foto Foto: TASR

Policajti pri obhliadke v jednom z bytov bývalom cukrovare v obci Dolní Beřkovice, okres Mělník, zaistili aj množstvo fliaš s etiketami rôznych liehovín, ktoré podrobia znaleckému skúmaniu.

Praha 18. novembra (TASR) - Príčinu úmrtia 38-ročného Slováka, ktorý v českej obci Dolní Beřkovice, okres Mělník, zomrel v noci nadnes po požití alkoholu v byte, určí súdna pitva.

U ďalších dvoch mužov, ktorí skončili v nemocnici, bolo predbežne požitie metylalkoholu vylúčené, povedala dnes pre agentúru Mediafax stredočeská policajná hovorkyňa Soňa Budská. Podľa nej boli Česi vo veku 56 a 40 rokov prevezení do nemocnice v stave ťažkej opitosti.

Záchranári zasahovali v sobotu pred polnocou v jednom z bytov bývalom cukrovare. Kriminalisti, ktorí na mieste zasahovali takisto, nevylúčili u zomrelého Slováka podozrenie na možnú otravu metylalkoholom. Potvrdiť alebo vyvrátiť to však musí v pondelok súdna pitva.

Policajti pri obhliadke zaistili tiež okrem iného aj množstvo fliaš s etiketami rôznych liehovín, ktoré podrobia znaleckému skúmaniu. Okrem polície a hasičov bola na miesto povolaná i záchranná služba s mobilným laboratóriom kvôli odberu vzoriek pre podozrenie na metylalkohol.

Podľa zistenia Mediafaxu išlo o ľudí žijúcich na okraji spoločnosti. V silno toxikovanom stave ich objavil syn jedného z nich.

Po požití alkoholu z neokolkovanej fľaše sú v nemocnici ďalší dvaja ľudia

Po požití alkoholu z neokolkovanej fľaše hospitalizovali v noci nadnes v Havířove 48-ročnú ženu a 55-ročného muža kvôli otrave metylalkoholom. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Ako zdroj informovala hovorkyňa moravskosliezskej polície Gabriela Holčáková, v nemocnici najprv skončila žena. Potom sa vyšetreniu na nátlak polície podrobil aj muž.

Policajná hovorkyňa vzhľadom na aktuálnu udalosť znova apelovala na verejnosť, aby sa vyhýbala požívaniu alkoholu neznámeho pôvodu, najmä aby nepili alkohol z neokolkovaných fliaš.

Stav oboch hospitalizovaných je vážny. Stav ženy dokonca kritický, uviedol pre Lidovky.cz námestník riaditeľa havířovskej nemocnice Jaroslav Lux.

Pacientka je napojená na dýchací prístroj a dialýzu. Hladina metanolu bola takmer vo výške dvoch promile, dodal pre Lidovky.cz. Muž na rozdiel od ženy nebol pri prijímaní do nemocnice v bezvedomí, ale aj jeho stav vyžadoval umiestnenie na jednotke intenzívnej starostlivosti.

V Moravskosliezskom kraji zomrelo na následky otravy metanolom 21 ľudí. V celom Česku si metanolová kauza doteraz vyžiadala 35 obetí, informujú Lidovky.cz. Polícia v tejto súvislosti stíha desiatky ľudí.