Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Prieskum: 85 percent Poliakov je proti nákupu ruských uhľovodíkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pred mesiacom by takéto rozhodnutie podporovalo len 68 percent Poliakov.

Varšava 5. apríla (TASR) - Drvivá väčšina Poliakov súhlasí so zákazom nákupu ruského plynu, ropy a uhlia, aj keby to malo znamenať zvýšenie cien. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnil poľský denník Dziennik Gazera Prawna a rozhlasová stanica RMF FM. TASR prevzala správu od poľskej agentúry PAP.

Denník uviedol, že so zákazom nákupu ruských uhľovodíkov podľa prieskumu súhlasí 85,2 percenta obyvateľov. Pred mesiacom by takéto rozhodnutie podporovalo len 68 percent Poliakov.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu oznámil, že Poľsko prestane dovážať ruské uhlie najneskôr do mája a ropu a plyn do konca roka. Morawiecki uviedol, že Poľsko je vďaka vlastným obnoviteľným zdrojom energie do určitej miery nezávislé od dovozu ruských uhľovodíkov. Ruský plyn dokáže podľa jeho slov krajina kompenzovať dovozom cez terminál na skvapalnený plyn v meste Świnoujście a ďalší neďaleko Gdansku a tiež prostredníctvom budovaného plynovodu medzi nórskym sektorom Severného mora a Poľskom s názvom Baltic Pipe.