Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prieskum: Američania chcú, aby Trump prestal tweetovať

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Tento jeho zvyk vnímajú negatívne a domnievajú sa, že takýto spôsob komunikácie ohrozuje bezpečnosť USA.

Washington 11. júna (TASR) - Američania si myslia, že prezident Donald Trump zverejňuje príspevky na sociálnej sieti Twitter príliš často. Tento jeho zvyk vnímajú negatívne a domnievajú sa, že takýto spôsob komunikácie ohrozuje bezpečnosť USA. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky amerického magazínu Politico a spoločnosti Morning Consult.

"Voliči majú pre prezidenta Donalda Trumpa jasný odkaz: Prestaň tweetovať," napísal Politico.

Až 69 percent opýtaných uviedlo, že prezident zverejňuje príspevky na sociálnej sieti Twitter pričasto a 59 percent považuje používanie sociálnej siete prezidentom za negatívnu vec. Prieskum bol uskutočnený medzi registrovanými americkými voličmi.

To, že šéf Bieleho domu to so zverejňovaním svojich názorov na Twitteri preháňa, si myslia aj voliči Republikánskej strany: 53 percent z nich sa v prieskume vyjadrilo, že Trump tweetuje priveľa.

"Dokonca aj Trumpova vlastná základňa chce, aby používanie Twitteru obmedzil," napísal Politico. Celkovo si len 23 percent voličov myslí, že Trump si zverejňovaním príspevkov na sociálnej sieti pomáha a že je to dobrá vec.

"Opýtaní vidia v Trumpovi na Twitteri riziko – reálne aj politické," uviedol magazín.

Päťdesiatjeden percent oslovených voličov povedalo, že používanie sociálnej siete prezidentom škodí národnej bezpečnosti, 53 percent respondentov si myslí, že to škodí postaveniu krajiny vo svete, a podľa 57 percent to škodí jemu samotnému ako prezidentovi.

"Už aj predošlé prieskumy naznačili, že Američania vnímajú Trumpovu prítomnosť na sociálnych sieťach nepriaznivo, prezident však v utorok obhajoval svoje používanie tejto platformy,"
pripomenul Politico.

Donald Trump tento týždeň na svojom účte napísal: "Falošné mainsteamové médiá pracujú tvrdo na tom, aby ma prinútili nepoužívať sociálne siete. Nenávidia to, že môžem takto zverejňovať úprimné a nefiltrované posolstvá".

Viaceré americké médiá a politickí analytici opakovane kritizujú Trumpa za používanie súkromného účtu na Twitteri. Hovoria nielen o tom, že ho používa pričasto, ale negatívne hodnotia aj jeho štýl vyjadrovania, slovník, gramatiku, neskoré nočné či skoré ranné hodiny, v ktorých príspevky zverejňuje, ale aj to, že Twitter uprednostňuje pred oficiálnymi tlačovými konferenciami a vyhláseniami.