Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prieskum: Američania sú ešte vystresovanejší než pred voľbami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príčinou je politika.

Washington 19. februára (TASR) – Väčšina Američanov je vystresovaná a úroveň ich stresu je vyššia než pred pol rokom. Príčinou je politika. Vyplýva to z januárového prieskumu Americkej psychologickej asociácie (APA).

Zo súčasnej politickej situácie je vystresovaných 57 percent Američanov. Pre dve tretiny sú zdrojom stresu aj obavy o budúcnosť USA a 49 percentám stále spôsobujú stres aj výsledky vlaňajších prezidentských volieb.

Opýtaní zároveň zhodnotili úroveň pociťovaného stresu známkou 5,1 na desaťdielnej stupnici. V auguste minulého roka to bolo 4,8. Podľa asociácie ide o prvý výrazný nárast úrovne stresu za ostatných desať rokov.

Prieskum uskutočnili psychológovia na vzorke 1109 ľudí. Ich cieľom bolo zistiť, či došlo k zmenám od predošlého prieskumu z augusta 2016. Vtedy 52 percent Američanov uviedlo, že nadchádzajúce prezidentské voľby (konali sa 8. novembra) sú pre nich veľkým alebo čiastočne významným zdrojom stresu.

Predstaviteľka APA Lynn Bufková si myslí, že ľudí stresuje predovšetkým neistota. "Náš (terajší) prezident predtým nezastával verejnú funkciu. Nevieme, čo máme očakávať. Bez ohľadu na to, či súhlasíme alebo nesúhlasíme s jeho politikou, nevieme, ako ju bude realizovať."

Kým budúcnosť krajiny je zdrojom stresu pre 59 percent republikánov, u demokratov je to až 76 percent. Rozdiely sú aj v tom, kde človek býva. Najviac vystresovaní sú obyvatelia miest (62 percent), najmenej obyvatelia vidieka (33 percent).

Obyvatelia miest majú totiž podľa psychologičky lepší prístup k informáciám. "Sú všade: v novinách, na sociálnych sieťach, dokonca aj výťahy majú teraz obrazovky, z ktorých sa na vás valia správy. Môže byť naozaj ťažké uvedomiť si, kedy máme tých informácií o svete už dosť," uviedla Bufková.

Odborníčka odporúča napríklad vypnúť televízor alebo počítač a prečítať si knihu alebo si zacvičiť. Správy a starosti by podľa nej už vôbec nemali odkrajovať z času vyčleneného na spánok.