Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polovica Britov podľa prieskumu podporuje druhé hlasovanie o brexite

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V prieskume inštitútu Survation tiež 35 percent oslovených vyjadrilo názor, že po brexite sa ich finančná situácia zhorší.

Londýn 3. decembra (TASR) - Polovica Britov podporuje druhé hlasovanie o tom, či by ich krajina mala vystúpiť z Európskej únie. Tretina sa domnieva, že na tom budú finančne horšie mimo najväčšieho obchodného bloku sveta. Vyplýva to z nového prieskumu, o ktorého výsledkoch v nedeľu informovala agentúra Reuters.

Výsledky prieskumu, zverejnené v novinách Mail on Sunday, ukazujú, že 50 percent respondentov podporuje ďalšie hlasovanie o konečných podmienkach tzv. brexitu. Druhé referendum odmieta 34 percent opýtaných a 16 percent je nerozhodnutých.

Noviny uviedli, že išlo o prvý veľký prieskum od tohtotýždňových správ, podľa ktorých sa Británia pripravuje na zaplatenie približne 50 miliárd eur v rámci finančného vyrovnania s EÚ. Vyriešenie tejto otázky žiada Brusel pred otvorením rozhovorov o budúcich obchodných vzťahoch Únie a Spojeného kráľovstva.

V prieskume inštitútu Survation tiež 35 percent oslovených vyjadrilo názor, že po brexite sa ich finančná situácia zhorší. Jej zlepšenie očakáva 14 percent respondentov.

Volebný analytik a bývalý politik strany Liberálni demokrati Mike Smithson, ktorý prevádzkuje stránku www.politicalbetting.com, na Twitteri uviedol, že je to prvý prieskum zaznamenávajúci podporu pre druhé referendum o brexite.

Bývalý britský premiér Tony Blair, oponent vystúpenia krajiny z EÚ, pre stanicu BBC v nedeľu povedal, že Británia by mohla zmeniť svoj názor. "Dá sa to zvrátiť. Nie je to dokončené, pokým to nebude dokončené," vyhlásil.

Blair dodal, že britská vláda sa usiluje vyrokovať niečo, čo sa vyrokovať nedá. "Snažia sa vyjednať vystúpenie z jednotného trhu a súčasne obnoviť všetky jeho prínosy. To sa nestane," zdôraznil.