Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Česi sa obávajú najmä terorizmu a Islamského štátu

Ilustračná snímka, Praha Foto: TASR/Pavel Neubauer

Medzi štátmi, ktoré by podľa verejnosti mohli predstavovať hrozbu pre bezpečnosť ČR, viac než polovica opýtaných uviedla krajiny moslimského sveta zachvátené nepokojmi a terorizmom.

Praha 11. januára (TASR) - Najväčšiu hrozbu pre Česko momentálne predstavujú podľa 81 percent občanov teroristické skupiny alebo jednotlivci. Nasleduje medzinárodný organizovaný zločin, utečenci a radikálne náboženské hnutia. Ako reálnu hrozbu pre ČR vnímajú ľudia najmä radikálnu organizáciu Islamský štát (IS). Vyplýva to z prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) z konca minulého roka, napísal dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Medzinárodný organizovaný zločin označilo za veľkú hrozbu 66 percent ľudí, približne rovnaká časť verejnosti takto vníma tiež migrantov a radikálne náboženské hnutia. V porovnaní s rokom 2014 sa obavy z migrantov zdvojnásobili - z 32 percent sa zvýšili na 65 percent. Pocit veľkého ohrozenia zo strany teroristov stúpol o 19 percent, pričom obavy z radikálnych náboženských hnutí vzrástli o 15 percent, uviedlo CVVM.

Cudzincov žijúcich v Česku väčšina populácie nepokladá za veľkú hrozbu pre bezpečnosť krajiny. Podobne ľudia hodnotia aj krajne pravicové a krajne ľavicové skupiny.

Na otázku, či sú najväčšou hrozbou pre ČR vojny, epidémie, prírodné katastrofy, surovinové krízy alebo svetové ekonomické krízy, najčastejšie ľudia uviedli hrozbu vojnového konfliktu. Za veľké nebezpečenstvo považuje jeho vznik polovica respondentov; o rok skôr sa rovnako vyslovilo 29 percent ľudí.

Medzi štátmi, ktoré by podľa verejnosti mohli predstavovať hrozbu pre bezpečnosť ČR, viac než polovica opýtaných uviedla krajiny moslimského sveta zachvátené nepokojmi, ozbrojenými konfliktami a terorizmom. Medzi krajinami predstavujúcimi hrozbu pre ČR zostalo aj Rusko; uviedlo ho 17 percent ľudí, čo je však o 11 percent menej ako v roku 2014.