Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prieskum: Ilegálnu migráciu do Európy odmieta 90 percent Maďarov

Migranti a utečenci kráčajú po koľajniciach po prekročení srbsko-maďarskej hranici pri maďarskej obci Röszke 10. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Prerozdeľovanie prisťahovalcov v EÚ na základe kvót považuje za neprijateľné až 71 percent účastníkov prieskumu.

Budapešť 2. augusta (TASR) - Ilegálnu migráciu smerujúcu do Európy aj naďalej odmieta 90 percent Maďarov, vyplýva z dnes zverejnených výsledkov prieskumu maďarského inštitútu Századvég.

Prieskum týkajúci sa osobných skúseností súvisiacich s migráciou a spôsobu získavania informácií o tejto problematike vykonal inštitút na vzorke 2004 dospelých ľudí v období od 20. do 30. júna, informovala agentúra MTI.

Z výsledkov ďalej vyplýva, že každý štvrtý opýtaný mal s ilegálnymi migrantmi vlastnú skúsenosť, prípadne sprostredkovanú skúsenosť cez blízkeho príbuzného. Z nich takmer tri štvrtiny sa vyjadrili o migrantoch negatívne. Každý desiaty respondent spomínal v tejto súvislosti obťažovanie či inzultáciu.

Šiesti z desiatich opýtaných, ktorí mali osobnú skúsenosť, sa stretli s migrantmi náhodou, tretina z nich s nimi komunikovala. Dve tretiny si vytvorili názor na základe správania sa cudzincov.

Maďari získavajú informácie o migrácii a sledujú dianie okolo nej v zásade z maďarských médií. Iba šestina respondentov uviedla, že informuje sa aj zo zahraničných médií.

Maďari od Európskej únie očakávajú v prvom rade prísne stráženie vonkajších hraníc únie. Prerozdeľovanie prisťahovalcov v EÚ na základe kvót považuje za neprijateľné až 71 percent účastníkov prieskumu.