Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mnohí ľudia v USA sa nechcú na Deň vďakyvzdania rozprávať o politike

Na snímke uprostred americký prezident Donald Trump, vpravo jeho manželka Melania a druhý sprava syn Barron počas omilostenia moriaka Drumsticka pri príležitosti osláv Dňa vďakyvzdania v Bielom dome vo Washingtone 21. novembra 2017, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločný prieskum tlačovej agentúry AP a Centra pre výskum verejnej mienky NORC ukázal, že iba dvaja z desiatich ľudí, teda jedna pätina, sa nevedia dočkať diskusie o politike.

Washington 23. novembra (TASR) - Nový prieskum verejnej mienky v USA vo štvrtok ukázal, že viac ako tretina Američanov sa desí myšlienky, že by sa počas Dňa vďakyvzdania mali rozprávať o politike.

Spoločný prieskum tlačovej agentúry AP a Centra pre výskum verejnej mienky NORC ukázal, že iba dvaja z desiatich ľudí, teda jedna pätina, sa nevedia dočkať diskusie o politike. Demokrati majú mierne väčšie sklony než republikáni tvrdiť, že rozhovor o politike je im nepríjemný, a ženy viac než muži tvrdia, že sa hrozia politickej debaty nad tradičným jedlom.

Niektorí opýtaní v prieskume uviedli, že podľa ich očakávania sa do rozhovorov o politike vmieša téma nevhodného sexuálneho správania. V USA sa v poslednom období objavujú obvinenia zo sexuálneho zneužívania a sexuálnych útokov, ktorých sa údajne dopustili popredné osobnosti z Hollywoodu, politiky a médií, pričom sa znovu začalo rozprávať aj o obvineniach proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi a bývalému prezidentovi Billovi Clintonovi. Obaja muži popierajú, že sexuálne napadli ženy.

Spojené štáty oslavujú vo štvrtok Deň vďakyvzdania, jeden z najväčších a najobľúbenejších sviatkov v krajine pripomínajúci začiatky národa. Deň vďakyvzdania je pripomienkou na udalosť z roku 1621, keď novoprišelci z Európy v osade Plymouth spolu s miestnymi Indiánmi vzdali veľkou hostinou vďaku za úrodu a prežitie. Predošlý rok ich totiž postihla krutá zima a hlad. Na podvýživu a choroby vtedy zomrela až polovica osadníkov.