Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Podľa prieskumu nálady v prospech odtrhnutia Katalánska zosilneli

Archívna snímka Foto: TASR/AP

Záver prieskumu prebiehal v čase vyhlásenia nezávislosti v katalánskom parlamente, čo bolo porušením španielskej ústavy.

Madrid 31. októbra (TASR) - Španielska sudkyňa Carmen Lamelová si predvolala na budúci týždeň do Madridu členov zosadenej katalánskej vlády, a to v rámci vyšetrovania krokov smerujúcich k deklarácii o nezávislosti Katalánska od Španielska.

Odvolaný predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont a päť ďalších bývalých členov jeho kabinetu sa v súčasnosti nachádzajú v Bruseli, kde hľadajú "slobodu a bezpečie", ako povedal Puigdemont v utorok novinárom. Na tlačovej konferencii zároveň dodal, že domov sa vráti, až keď tam "bude mať zaručený" spravodlivý súdny proces.

Španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza vzniesol v pondelok obvinenia zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií voči Puigdemontovi, podpredsedovi jeho vlády Oriolovi Junquerasovi a ďalším 12 členom katalánskeho kabinetu. Za tieto zločiny môžu byť spomínaní predstavitelia na základe španielskych zákonov odsúdení na desiatky rokov väzenia.

Vyšetrujúca sudkyňa uviedla, že skupina politikov sa má dostaviť na Národný súd v Madride vo štvrtok o 09.00 h na vypočúvanie, ktoré sa môže predĺžiť a pokračovať aj v piatok.

x x x

Barcelona - Prieskum verejnej mienky oficiálneho katalánskeho prieskumného centra ukázal, že nálady v prospech odtrhnutia v tomto španielskom severovýchodnom regióne počas posledného búrlivého mesiaca zosilneli.

Podľa výsledkov prieskumu zverejnených v utorok podiel Kataláncov, ktorí chcú, aby sa Katalánsko stalo nezávislým štátom, stúplo z júnových 41,1 na 48,7 percenta, zatiaľ čo podiel ľudí stavajúcich sa proti nezávislosti kleslo zo 49,4 na 43,6 percenta.

Prieskum, ktorého možná chyba je 2,69 percenta, sa uskutočnil medzi 1500 ľuďmi v dňoch 16.-29. októbra. Záver prieskumu prebiehal v čase vyhlásenia nezávislosti v katalánskom parlamente, čo bolo porušením španielskej ústavy. Španielska centrálna vláda zareagovala odvolaním katalánskej vlády a vyhlásením regionálnych predčasných volieb na 21. decembra.