Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Pápež František je obľúbenejší než Obama či Merkelová

Na snímke vľavo pápež František a vpravo americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Najlepšiu mienku o Františkovi majú podľa daného prieskumu rímskokatolíci a židia.

Londýn 25. marca (TASR) - Pápež František je momentálne populárnejší než akýkoľvek súčasný svetový líder. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke približne 1000 respondentov zo 64 rôznych krajín uskutočnila spoločnosť WIN/GIA, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

Najlepšiu mienku o Františkovi majú podľa daného prieskumu rímskokatolíci a židia. Priaznivo ho vníma viac než polovica protestantov a tiež väčšina ateistov sveta. V prospech pápeža sa spomedzi opýtaných vyjadrilo 85 percent rímskokatolíkov a 65 percent príslušníkov židovského národa.

Spomedzi 64 krajín, v ktorých sa prieskum uskutočnil, sú hlavou katolíckej cirkvi najviac nadšení obyvatelia Portugalska (94 percent) a Filipín (93 percent). Najnižšie hodnotenie pápež zaznamenal v Tunisku, Turecku a Alžírsku, zatiaľ čo v Azerbajdžane väčšina ľudí uviedla, že o ňom vie iba málo.

František sa v porovnaní s globálnou obľúbenosťou politických lídrov umiestnil na popredných priečkach, zanechajúc za sebou amerického prezidenta Baracka Obamu, nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, britského premiéra Davida Camerona či francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.