Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Podpora ultrapravicovej strany Jobbik výrazne klesla

Archívna snímka z mítingu opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko - Jobbik, ktoré sa konalo v Budapešti v sobotu 15. marca 2014 pri príležitosti osláv 166. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Podľa výsledkov prieskumu inštitútu Medián, ktorý sa uskutočnili v polovici novembra, by Jobbik volilo desať percent Maďarov.

Budapešť 23. novembra (TASR) - Podpora maďarskej ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik klesla na viacročné minimum. Podľa dnes zverejnených výsledkov prieskumu inštitútu Medián, ktorý uskutočnili v polovici novembra, by Jobbik volilo desať percent Maďarov. Vládna strana Fidesz si zachováva vedenie s 36-percentnou podporou.

V prípade ostatných strán nepriniesli výrazné zmeny ani politické udalosti posledných týždňov vrátane tej najvýznamnejšej, ktorou bolo neúspešné októbrové referendum o prisťahovaleckých kvótach, píše spravodajský server hvg.hu.

Jobbiku nameral Medián podobne nízke sympatie iba v januári 2014. Druhou najsilnejšou opozičnou stranou zostáva Maďarská socialistická strana (MSZP), ktorá zaostala v novembri za Jobbikom už iba o jediné percento.

Demokratickú koalíciu (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya podporilo šesť percent respondentov, ochranársku stranu Politika môže byť iná (LMP) tri percentá a stranu Együtt (Spolu) dve percentá voličov.

Nerozhodných je podľa tohto prieskumu 29 percent Maďarov.

V otázke smerovania krajiny sa ešte väčšmi prehĺbila priepasť medzi dvoma tábormi - už iba 38 percent ľudí sa domnieva, že krajina napreduje správnym smerom, a až 55 percent ľudí vidí vývoj negatívne.