Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prieskum: Prísnejšie riešenie migračnej otázky očakáva 82 % Maďarov

Skupina migrantov kráča po diaľnici pri Budapešti 4. septembra 2015 po tom, ako sa rozhodli ísť pešo do Rakúska. Foto: TASR/AP

Situáciu s utečencami považujú Maďari jednoznačne za vážnu, iba 23 percent ju označilo za "skôr vážnu" a desať percent opýtaných v nej nevidí žiadne riziko.

Budapešť 14. septembra (TASR) - Až 82 percent Maďarov považuje za znepokojujúcu súčasnú vlnu ilegálnej migrácie a očakáva prísnejšie riešenie tejto otázky. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu maďarského inštitútu Századvég.

Podľa agentúry MTI sa prieskum týkajúci sa názorov dospelého obyvateľstva Maďarska na ilegálnu migráciu a na príslušné právne normy uskutočnil začiatkom septembra.

Z jeho výsledkov vyplýva, že situáciu s utečencami považujú Maďari jednoznačne za vážnu, iba 23 percent ju označilo za "skôr vážnu" a desať percent opýtaných v nej nevidí žiadne riziko. Až 83 percent opýtaných si myslí, že je neprijateľné, aby utečenci prekročili ilegálne hranice a bez dokumentov prechádzali územím krajiny.

V januári sprísnenie prisťahovaleckých noriem v Maďarsku podporilo 70 percent respondentov, v júni ich pomer stúpol na 74 percent a v septembri až na 82 percent. V januári nepodporilo sprísnenie uvedených noriem 23 percent Maďarov, v septembri ich percento kleslo 16.

Názory predstaviteľov Európskej únie, že jej členské krajiny musia prijať neobmedzené množstvo vojnových utečencov zo Sýrie, odmieta 72 percent Maďarov. Podporu tomuto názoru vyjadrilo iba 24 percent respondentov.