Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Skoro polovica Austrálčanov je proti prisťahovaniu moslimov

Utečenci (vpravo) sa zhromažďujú na jednej strane plotu, aby mohli hovoriť s medzinárodnými novinármi o svojej ceste, ktorá ich priviedla na ostrov Nauru pri Austrálii. Foto: TASR/AP

Až 49 percent opýtaných uviedlo, že by súhlasilo so zákazom vstupu moslimov na územie Austrálie. Ďalších 40 percent respondentov sa vyjadrilo proti takémuto opatreniu.

Sydney 21. septembra (TASR) - Takmer polovica Austrálčanov by podporila zákaz vstupu moslimských prisťahovalcov na územie svojej krajiny. Vyplýva to z prieskumu verenej mienky, ktorého výsledky dnes zverejnil austrálsky analytický inštitút Essential.

Až 49 percent opýtaných uviedlo, že by súhlasilo so zákazom vstupu moslimov na územie Austrálie. Ďalších 40 percent respondentov sa vyjadrilo proti takémuto opatreniu, informovala agentúra DPA.

Spomedzi oslovených, ktorí by takýto zákon podporili, volilo 60 percent niektorú zo strán vládnej koalície. Ďalších 40 percent podporovateľov opatrenia sú voliči opozičnej Strany práce (ALP) a ďalších 34 percent tvoria voliči ľavicovej strany Zelených.

Až 41 percent respondentov, ktorí sa vyjadrili proti moslimským prisťahovalcom vo svojej krajine, ako dôvod uviedlo, že by sa moslimovia nevedeli začleniť do austrálskej spoločnosti.

Ďalších 27 percent sa zase obávalo, že takéto osoby by predstavovali "teroristickú hrozbu" a 22 percent uviedlo, že moslimovia "nezdieľajú ich hodnoty".

Prieskum bol realizovaný na vzorke 1000 opýtaných v priebehu augusta, uzatvára DPA.