Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament znovuzvolil Jánosa Ádera za prezidenta

Maďarský prezident János Áder Foto: TASR/Tomáš Doboš

Súčasnej hlave štátu vyprší päťročný mandát v máji 2017.

Budapešť 13. marca (TASR) - János Áder zostáva vo funkcii prezidenta Maďarska na ďalšie päťročné obdobie. Podľa agentúry MTI o tom dnes v Budapešti rozhodli poslanci parlamentu. Áder po neúspešnom prvom kole volieb získal v druhom kole 131 hlasov. Za Lászlóa Majtényiho, ktorý bol kandidátom opozície s výnimkou ultrapravicového Jobbiku, hlasovalo 39 poslancov, informoval spravodajský server index.hu.

V terajších voľbách prezidenta republiky, ktoré boli v Maďarsku siedmymi po zmene režimu, nehlasovalo 24 poslancov frakcie opozičnej strany Jobbik.

Po neúspešnom prvom kole, v ktorom Áderovi k dvojtretinovej väčšine chýbali dva hlasy, už nehlasovali ani poslanci za Demokratickú koalíciu (DK). V druhom kole získal doterajší prezident rovnaký počet hlasov ako v prvom kole, avšak k zvoleniu mu tentoraz stačila jednoduchá väčšina.

Áder si po voľbách podal ruku s Majtényim a potom prijal blahoželanie aj od premiéra Viktora Orbána.

Áder nevenoval prejav problémom krajiny, Majtényi zas vtipkoval



Prezidentský kandidát vládneho bloku Fidesz-KDNP sa v dnešnom prejave pred voľbami hlavy štátu v maďarskom parlamente vôbec nevenoval problémom Maďarska, kritizovali viaceré médiá.

Podľa spravodajského servera 444.hu popri klimatických zmenách Áder ani len nespomenul migračnú krízu. Podľa ďalšieho servera, index.hu, doterajší prezident nespomenul význam nezávislých inštitúcii či hrozivú korupciu, a nehovoril ani o rozkole v spoločnosti.

Protikandidát László Majtényi v prejave reagoval na vyhlásenie Fideszu o tom, že je kandidátom amerického finančníka Georgea Sorosa a že slúži cudzím mocenským záujmom. Vtipne poznamenal, že by teraz mohol vyzvať, aby všetky strany, ktorých vodcovia využili v minulosti Sorosovu podporu, odovzdali hlas jemu.

Áder v prejave pred voľbami: Budem vždy presadzovať záujmy Maďarov



Presadzovanie záujmov Maďarov, ako to sľúbil aj pred piatimi rokmi pri nástupe do prvého prezidentského cyklu, zdôrazňoval dnes kandidát bloku maďarských vládnych strán Fidesz-KDNP János Áder.

V prejave pred voľbami hlavy štátu v parlamente Áder povedal, že by chcel pokračovať v programe, ktorý začal realizovať v prvom cykle.

Poďakoval každému občanovi Maďarska za podporu, ktorú dostal vo svojich aktivitách týkajúcich sa ochrany klímy. Z činnosti v predchádzajúcom cykle na poste prezidenta Áder vyzdvihol dosiahnutie zmierenia so Srbskom, ktorého výsledkom je, že Srbsko zrušilo uznesenie z roku 1945 o kolektívnej vine Maďarov.

Po prejavoch kandidátov sa začala tajná voľba prezidenta. Volieb sa nezúčastní opozičná strana Jobbik. V prípade, že v prvom kole volieb nezíska ani jeden z dvoch kandidátov dvojtretinovú väčšinu, bude nasledovať druhé kolo, v ktorom bude stačiť väčšina odovzdaných hlasov nezávisle na ich počte.

Opozičný prezidentský kandidát Majtényi ostro kritizoval vládny Fidesz



Ostrú kritiku vládnej strany Fidesz vyslovil dnes v maďarskom parlamente kandidát ľavicových strán a ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP), bývalý ombudsman László Majtényi.

V 15-minútovom prejave pred voľbami hlavy štátu Majtényi pozdravil všetkých prítomných v rokovacej sále parlamentu a pozdravil aj novinárov, ktorých z parlamentu vykázali.

Avizoval, že v prípade jeho zvolenia bude pracovať na obnove republiky a na zmene ústavy, ktorá by podľa jeho slov mala byť podporená referendom. "Čo najskôr sa treba vrátiť k ústavným hodnotám z obdobia rokov 1989-90," zdôraznil.

Podľa jeho slov terajšia "sebecká" vláda bloku Fidesz-KDNP zneužíva svoju moc a občania Maďarska sa môžu spoliehať len na ochranu nezávislých inštitúcií.

Prieskum: Väčšina Maďarov podporuje znovuzvolenie Ádera za prezidenta



Väčšina obyvateľov Maďarska si myslí, že pre ich krajinu by bolo najlepšie, keby sa prezidentom na ďalšie päťročné obdobie stal János Áder. Podľa výsledkov prieskumu inštitútu Nézöpont, ktorého výsledky zverejnili dnes, v deň volieb hlavy štátu v parlamente, si Áderovo znovuzvolenie želá 54 percent opýtaných.

V prípade kandidáta ľavice a bývalého ombudsmana Lászlóa Majtényiho si len 14 percent respondentov myslí, že by bol dobrým prezidentom. Tento pomer je nižší než pomer opozičných ľavicových strán v parlamente. Na túto otázku nechcelo, prípadne nevedelo odpovedať 32 percent Maďarov.



Blok maďarských vládnych strán Fidesz-KDNP podporuje opätovnú kandidatúru prezidenta Jánosa Ádera, ktorý bol predtým predsedom parlamentu i poslancom Fideszu v Európskom parlamente. Piatym prezidentom Maďarska sa stal po tom, čo ho 2. mája 2012 zvolilo 262 z 302 poslancov.

Súčasnej hlave štátu vyprší päťročný mandát v máji 2017.

Maďarské opozičné strany - s výnimkou ultrapravicového Jobbiku - a organizácie občianskej spoločnosti avizovali, že podporia kandidatúru bývalého ombudsmana a ústavného právnika Lászlóa Majtényiho.


Životopis Jánosa Ádera


Áder sa narodil 9. mája 1959 v Csorne. Po maturite na gymnáziu v Győri absolvoval v roku 1983 právo budapeštianskej Univerzite Loránda Eötvösa (ELTE). V rokoch 1985-1990 pracoval ako vedecký pracovník Sociologického ústavu Maďarskej akadémie vied (MTA), kde sa zaoberal výskumom zákonodarnej činnosti parlamentu. Do Fideszu, ktorý vznikol 30. marca 1988, vstúpil už v priebehu nasledujúceho mesiaca.

V roku 1989 bol Áder ako reprezentant Fideszu účastníkom rokovaní Opozičného okrúhleho stola, ktorý sa zaoberal otázkami volieb po zmene režimu a volebného práva. V tom istom roku bol členom Celoštátneho volebného výboru.

V rokoch 1990 a 1994 bol Áder šéfom volebnej kampane Fideszu. V rokoch 1992-1993 pracoval ako predseda Republikovej rady Fideszu, v roku 1993 bol podpredsedom Fideszu a túto funkciu zastával aj v niekoľkých ďalších obdobiach.

Poslancom maďarského Národného zhromaždenia bol Áder v rokoch 1990-2009. V období rokov 1998-2002 bol predsedom parlamentu, v rokoch 2002-2006 bol podpredsedom parlamentu a predsedom parlamentnej frakcie Fideszu. Od júna 2009 do jari 2012 bol poslancom Európskeho parlamentu (EP). Od januára 2012 bol podpredsedom výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

Poslanci Národného zhromaždenia zvolili Ádera za nového prezidenta Maďarska v tajnom hlasovaní 2. mája 2012. Za vtedajšieho europoslanca, ktorého nominoval vládny blok Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) na základe odporúčania premiéra Viktora Orbána, hlasovalo 262 poslancov vládnych strán. V prvom kole odovzdali poslanci 302 platných hlasovacích lístkov, pričom Ádera získal 262 hlasov.

Áder pracoval na návrhoch reformy maďarského súdnictva a volebného zákona.

Jeho manželka Anita Herczeghová je sudkyňa, majú tri dcéry a syna.

Prezident SR A.Kiska zablahoželal Jánosovi Áderovi

Na archívnej snímke slovenský prezident Andrej Kiska (vľavo) a maďarský prezident János Áder.
Foto: TASR/ MTI
Prezident SR Andrej Kiska dnes telefonicky zagratuloval maďarskému prezidentovi Jánosovi Áderovi k opätovnému zvoleniu do funkcie. Slovenská hlava štátu sa teší na pokračovanie priateľského susedského dialógu medzi našimi krajinami aj medzi prezidentmi osobne.

"Som pripravený spolu s Vami naďalej podporovať rozvoj slovensko-maďarských vzťahov a prispievať tak ku zvyšovaniu bezpečnosti, stability a prosperity nášho regiónu a celej Európy. Želám Vám veľa úspechov pri plnení náročných úloh, ktoré pred Vami stoja," uviedol v telefonáte Kiska.

Ádera dnes do funkcie opätovne zvolili poslanci maďarského parlamentu. Áder po neúspešnom prvom kole volieb získal v druhom kole 131 hlasov. Za Lászlóa Majtényiho, ktorý bol kandidátom opozície s výnimkou ultrapravicového Jobbiku, hlasovalo 39 poslancov.