Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Prieskum:Väčšina Nemcov súhlasí, aby Nemecko zvýšilo výdavky na obranu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Z prieskumu vyplýva, že zo značným zvýšením výdavkov na obranu súhlasí 68 percent opýtaných, zatiaľ čo 29 percent je proti.

Berlín 29. apríla (TASR) - Väčšina Nemcov súhlasí s tým, aby Nemecko a jeho európski spojenci v Severoatlantickej aliancii v zmenenej bezpečnostnej situácii výrazne zvýšili výdavky na obranu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal inštitút Forsa pre magazín Internationale Politik. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Z prieskumu vyplýva, že zo značným zvýšením výdavkov na obranu súhlasí 68 percent opýtaných, zatiaľ čo 29 percent je proti. Túto myšlienku podporili predovšetkým muži a obyvatelia západnej časti Nemecka.

V prospech zvýšenia výdavkov na obranu Nemecka a jeho európskych spojencov v NATO sa najviac vyslovili priaznivci Kresťanskodemokratickej únie (CDU/CSU), s návrhom súhlasilo až 90 percent z nich. Najmenšiu podporu, 61 percent, mala medzi voličmi krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD).

Návrh podporilo 72 percent podporovateľov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), medzi voličmi strany Zelených mal 75-percentnnú podporu. S myšlienkou súhlasilo aj 88 percent podporovateľov Slobodnej demokratickej strany (FDP).

Prieskum bol uskutočnený 11. apríla na vzorke 1002 respondentov.