Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Prieskum: Väčšina Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia

Ukrajinský vojak kráča na pozícii na frontovej línii pri obci Kliščiivka v Doneckej oblasti na Ukrajine v pondelok 18. marca 2024. Foto: TASR/AP

Spomedzi Ukrajincov, ktorí sú presvedčení o víťazstve, 45,5 percenta verí, že víťazstvo bude znamenať úplné vytlačenie ruských útočníkov z ukrajinského územia vrátane Krymu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 11. apríla (TASR) – Napriek rastúcim neúspechom na fronte je viac ako 80 percent Ukrajincov stále presvedčených o víťazstve nad Ruskom, pričom 59,5 percenta opýtaných bezvýhradne verí, že vojnu s Ruskom vyhrajú. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracovalo Ukrajinské centrum ekonomických a politických štúdií O. Razumkova. TASR o prieskume informuje na základe správy agentúry DPA.

Ďalších 23,4 percenta respondentov odpovedalo na otázku skôr áno, a len 11 percent odpovedalo nie alebo skôr nie. Zvyšok opýtaných na vec nemal názor.

O víťazstve v tomto roku je však presvedčených len 21,9 percenta účastníkov. Ďalších 34,5 percenta očakáva porážku Ruska v priebehu jedného až dvoch rokov. Zvyšok si myslí, že vojna bude trvať dlhšie.

Spomedzi Ukrajincov, ktorí sú presvedčení o víťazstve, 45,5 percenta verí, že víťazstvo bude znamenať úplné vytlačenie ruských útočníkov z ukrajinského územia vrátane Krymu.

Ukrajina sa už viac ako dva roky bráni rozsiahlej ruskej invázii. Spolu s čiernomorským polostrovom Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom, je pod ruskou kontrolou približne pätina ukrajinského územia.

Prieskum sa konal od 21. do 27. marca 2024 vo všetkých oblastiach Ukrajiny s výnimkou Krymu a okupovaných území v Doneckej a Luhanskej oblasti. Na prieskume sa zúčastnilo 2020 respondentov vo veku 18 a viac rokov.