Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Voľby v ČR by aj vo februári vyhralo Babišovo hnutie ANO

Na snímke minister financií ČR Andrej Babiš. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa výsledkov by ANO podporilo 31,5 percenta oslovených voličov.

Praha 27. februára (TASR) - Parlamentné voľby v Česku by aj vo februári 2017 vyhralo hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu, ministra financií ČR Andreja Babiša. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky CVVM. Podľa nich by ANO podporilo 31,5 percenta oslovených voličov.

Druhú priečku by obsadili sociálni demokrati z ČSSD premiéra Bohuslava Sobotku so ziskom 20 percent hlasov pred českomoravskými komunistami z KSČM, ktorých by podporilo 10,5 percenta respondentov. Cez hranicu zvoliteľnosti by sa dostali aj Občianska demokratická strana (ODS) s desiatimi percentami, ľudovci z KDU-ČSL s deviatimi a TOP 09 so ziskom 6,5 percenta hlasov.

Naopak, pred bránami parlamentu by zostali Sloboda a demokracia (SPD) Tomia Okamuru a Česká pirátska strana, ktoré by podporili po tri percentá oslovených, ale aj Zelení so ziskom 2,5 percenta, Starostovia a nezávislí (STAN) či Úsvit zhodne so ziskom jedného percenta hlasov.

V medzimesačnom porovnaní si najviac polepšili ľudovci, najviac pohoršili komunisti.

Volebná účasť by podľa prieskumu, do ktorého sa v dňoch 6.-19. februára zapojilo 1023 občanov ČR vo veku nad 15 rokov, dosiahla aktuálne 59 percent.