Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Prigožin tvrdí, že obsadil vojenské objekty v Rostove nad Donom

Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin. Foto: TASR/AP

Sme na (okresnom) veliteľstve, je 7.30 ráno, uviedol Prigožin.

Moskva 24. júna (TASR) - Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu ráno vyhlásil, že so svojimi bojovníkmi obsadil veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom a získal kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektami, vrátane letiska. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

"Sme na (okresnom) velitelstve, je 7.30 ráno," uviedol Prigožin vo videu na Telegrame. "Vojenské objekty v Rostove, vrátane letiska, máme pod kontrolou," dodal.

Šéf vagnerovcov povedal, že jeho bojovníci budú blokovať Rostov nad Donom a zamieria na Moskvu, ak za nimi neprídu ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov, napísal britský denník The Guardian.

Ruské vojenské veliteľstvo v Rostove nad Donom je kľúčovou logistickou základňou pre vedenie ofenzívy na Ukrajine, pripomína AFP. Prigožin povedal, že lietadlá vykonávajúce vojenské operácie na Ukrajine "normálne" odlietajú z tamojšieho letiska napriek jeho obsadeniu.

Tvrdí, že letisko obsadili z dôvodu, aby ruské vzdušné sily nezasiahli vagnerovcov, ale Ukrajincov. Zároveň vyzval Rusov, aby neverili tomu, čo im hovorí ruská štátna televízia o vývoji bojov na Ukrajine. Podľa jeho slov Rusko stratilo v bojoch proti ukrajinským silám trikrát či dokonca štyrikrát viac vojakov, ako uvádza vedenie ruskej armády.

Úrady v Rostove nad Donom vyzvali obyvateľov, aby ostali doma.