Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Prigožin: Vagnerovci na bojisku nebudú brať zajatcov, všetkých zabijú

Na archívnej snímke tanky ruskej armády sa pohybujú ulicou na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Vodca vagnerovcov Jevgenij Prigožin tak reagoval na nahrávku, ktorá sa mala objaviť na kanáli spojenom s Vagnerovou skupinou na platforme Telegram.

Moskva 24. apríla (TASR) - Príslušníci ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny bojujúci o východoukrajinské mesto Bachmut už nebudú brať vojnových zajatcov a ukrajinských vojakov už budú len zabíjať, uviedol vodca vagnerovcov Jevgenij Prigožin. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AFP.

Prigožin tak reagoval na nahrávku, ktorá sa mala objaviť na kanáli spojenom s Vagnerovou skupinou na platforme Telegram. Dvaja ukrajinskí vojaci sa na nej údajne rozhodli zastreliť ruského vojnového zajatca. Kanál neuviedol, odkiaľ nahrávka pochádza a jej pravosť nebolo možné overiť.

"Zabijeme každého na bojisku. Nebudeme brať viac vojnových zajatcov!" povedal Prigožin vo zvukovej nahrávke, ktorá bola zverejnená v nedeľu. Ako dodal, totožnosť vojaka, údajne zastreleného Ukrajincami na videu, zatiaľ nepoznajú.

Prigožin ďalej tvrdil, že jeho skupina sa doposiaľ snažila dodržiavať medzinárodné právo, na základe ktorého bola povinná postarať sa o vojnových zajatcov, zabezpečiť im liečbu a neubližovať im. Odteraz však bude všetkých nepriateľských vojakov zajatých na bojisku zabíjať.

Moskva a Kyjev sa opakovane navzájom obviňujú zo zabíjania vojnových zajatcov už od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine pred 14 mesiacmi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v apríli označil Rusov za "beštie" po tom, čo sa objavil videozáznam s popravou ukrajinského vojaka odrezaním hlavy zaživa. Prigožin v tejto súvislosti odmietol obvinenia ruskej mimovládnej organizácie a dezertéra z radov vagnerovcov, podľa ktorých bola za tento brutálny čin zodpovedná jednotka Vagnerovej skupiny.

Prítomnosť Vagnerovej skupiny bola zaznamenaná už vo viacerých konfliktných zónach sveta vrátane Ukrajiny, Sýrie, Líbye, Mali a Stredoafrickej republiky, kde čelila obvineniam zo zlého zaobchádzania, píše AFP.