Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prílev migrantov do Grécka aj napriek dohode s Tureckom neustáva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Len v noci nadnes dorazilo na grécke ostrovy z Turecka 875 migrantov.

Atény 20. marca (TASR) - Počet utečencov prichádzajúcich do Grécka sa napriek migračnej dohode medzi EÚ a Tureckom, ktorá vstúpila do platnosti dnes o polnoci, nijako neznížil. S odvolaním sa na vyjadrenia gréckych úradov o tom informuje agentúra DPA.

Len v noci nadnes dorazilo na grécke ostrovy z Turecka 875 migrantov, pričom v predchádzajúcich dňoch sa ich počet pohyboval v rozmedzí približne 240 až 1500 denne, uvádzajú tamojšie úrady.

V súlade so zmienenou dohodou, ktorú uzavrela EÚ s Ankarou v piatok na summite v Bruseli, prejdú registráciou všetci noví nelegálni migranti, ktorí sa dostanú na grécke ostrovy z Turecka. Pokiaľ nepožiadajú o azyl, prípadne ho nezískajú, vrátia ich v apríli nazad do Turecka.

Za každého takto vráteného Sýrčana Európska únia prijme jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov. Toto presídľovanie je pre členské štáty únie dobrovoľné, maximálny strop je však stanovený na 72.000 miest. Ak by sa prekročil, zmienená dohoda sa prehodnotí.

V Grécku sa podľa tamojších úradov momentálne nachádza vyše 48.000 utečencov, z ktorých viac ako 7000 je na niektorom z početných ostrovov v Egejskom mori. V gréckej metropole Atény a neďalekom prístave Pireus je momentálne okolo 13.000 spomedzi týchto utečencov, zvyšní sú v táboroch v strednej a severnej časti krajiny.