Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Prímas anglikánskej cirkvi vyzval na lepšiu budúcnosť pre všetkých

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Arcibiskupovo posolstvo k Veľkej noci sa dotklo aj témy smrti - všetkých tých, ktorí zomreli od začiatku pandémie.

Londýn 4. apríla (TASR) - Arcibiskup z Canterbury Justin Welby, prímas anglikánskej cirkvi, vo svojej kázni počas bohoslužby na Veľkonočnú nedeľu vyzval ľudí, aby si radšej "zvolili lepšiu budúcnosť pre všetkých" ako život v spoločnosti, kde sa darí len bohatým a mocným.

Podľa neho v rokoch, ktoré budú nasledovať po pandémii vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2, bude ľudstvo postavené pred voľbu, ako žiť. "Môžeme pokračovať ako pred covidom, keď najsilnejší a najbohatší vyhrávajú a väčšina ľudí je ďaleko za nimi." Upozornil však, že "sme videli, kam sme sa (takto) dostali".

Navrhol preto vydať sa cestou, ktorá zaistí lepšiu budúcnosť pre všetkých: povzbudil, aby sa ľudia inšpirovali "ohromujúcou Božou veľkodušnosťou" a konali skutky lásky a dobročinnosti ako jednotlivci a aby sa naďalej štedro poskytovala aj pomoc v medzinárodnom meradle. "Dostali sme mnoho, takže štedro dávajme," apeloval arcibiskup.

Arcibiskupovo posolstvo k Veľkej noci sa dotklo aj témy smrti - všetkých tých, ktorí zomreli od začiatku pandémie. Posledných 12 mesiacov arcibiskup Welby opísal ako "ďalšie kruté obdobie dejín, ktoré nám vzalo tých, ktorých sme milovali. Ich životy sa skončili kruto a tragicky".

Svoje veľkonočné posolstvo zverejnil v nedeľu aj britský premiér Boris Johnson. Uviedol v ňom, že napriek výzvam z posledných 12 mesiacov sa Británia môže tešiť na "svetlejšie zajtrajšky".

Premiér uznal, že uplynulý rok bol "veľmi náročný", ale uviedol, že veľkonočné sviatky a nasledujúce týždne prinesú novú vlnu optimizmu, lebo "ako vždy, príchod Veľkej noci so sebou prináša novú nádej".

Johnson poznamenal, že prijaté obmedzenia, ktorých cieľom je zabrániť šíreniu koronavírusu v krajine, znamenajú, že mnohí kresťania opäť nemôžu sláviť svoj najdôležitejší sviatok tradičným spôsobom. Vzdal im však hold za spôsob, akým Ježišovo učenie a posolstvo o jeho smrti a zmŕtvychvstaní "preniká každým aspektom ich každodenného života".