Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Primátori za Fidesz by mali vrátiť odmeny, vyzval ich premiér Orbán

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Budapešť 23. januára (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval primátorov a viceprimátorov z vládnej strany Fidesz, aby vrátili odmeny, ktoré koncom roka prevzali od samospráv, píše dnešné vydanie maďarského bulvárneho denníka Blikk.

Riaditeľ ústrednej kancelárie Fideszu Gábor Kubatov a komunikačný riaditeľ Máté Kocsis poslal list predsedom volebných obvodov Fideszu, v ktorom ich vyzývajú k "láskavej a rýchlej pomoci" v tom, aby sa "v každej obci a v každom meste uplatnila dôrazná prosba premiéra: starostovia, primátori a ich zástupcovia nemôžu prijať odmeny, ak niekto napriek tomu tak urobil, do stredy musí financie vrátiť, prípadne dokázateľným spôsobom ich musí poskytnúť na charitatívne účely vo svojej obci či v meste".

Denník zistil, že 32 primátorov a viceprimátorov v hlavnom meste a v mestách so župným právom prevzali koncom roka dovedna 50 miliónov forintov (170.068 eur), z nich šiesti sú navyše poslancami parlamentu. Orbánova výzva sa však dotýka aj odmien vyplatených v malých mestách a obciach.

Kocsis pre Blikk uviedol, že list napísali v nádeji, že všetci vrátia odmeny. Tí, ktorí to neurobia, budú musieť s následkami. "Samozrejme prijateľnou alternatívou vrátenia peňazí je aj vrátenie mandátu," dodal komunikačný riaditeľ ústrednej kancelárie Fideszu.