Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prímerie v Jemene a nové mierové rokovania sa začnú v apríli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šiitskí povstalci a jemenská vláda sa dohodli na jedno- až dvojtýždňovom prímerí pred otvorením nového kola vzájomných rokovaní.

Saná 23. marca (TASR) - Strany zapojené do občianskej vojny v Jemene sa dohodli na prímerí so začiatkom 10. apríla, ktoré má predchádzať ich stretnutiu v novom kole mierových rokovaní, plánovanom od 18. apríla v Kuvajte.

Osobitný vyslanec OSN pre Jemen Ismáíl uld Šajch Ahmad uvedené termíny oznámil dnes na tlačovej konferencii po obsiahlych konzultáciách s medzinárodne uznávanou jemenskou vládou, šiitskými povstalcami, ako aj s krajinami daného regiónu, Spojenými štátmi a Francúzskom, informuje agentúra AP. Potvrdil tak predošlé informácie, podľa ktorých by malo dôjsť k úplnému zastaveniu bojov v Jemene po tom, ako už bolo vyhlásené prímerie v oblasti pri hranici so Saudskou Arábiou.

Predošlé pokusy o zavedenie prímeria v Jemene boli neúspešné, keďže znepriatelené strany sa okamžite začali obviňovať z neplnenia dohodnutých podmienok.

Ešte v pondelok Ahmad oznámil, že strany jemenského konfliktu dospeli taktiež k "dohode na politickom riešení a vytvorení vlády národnej jednoty". Agentúra AP medzitým s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov uviedla, že šiitskí povstalci - známi ako húsíovia - a jemenská vláda sa dohodli na jedno- až dvojtýždňovom prímerí pred otvorením nového kola vzájomných rokovaní.

Vojna v Jemene si od zapojenia koalície na čele so Saudskou Arábiou v marci 2015 vyžiadala podľa údajov OSN viac ako 6000 mŕtvych a 29.000 zranených.