Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Prímerie v Jemene je po mierových rokovaniach nepravdepodobné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mierové rokovania medzi jemenskou ústrednou vládou a šiitskými povstalcami z hnutia húsíov otvorila vo štvrtok v meste Rimbo švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová.

Rimbo 11. decembra (TASR) - Prímerie medzi bojujúcimi stranami v Jemene je nepravdepodobné po mierových rozhovoroch vo Švédsku, ktoré sprostredkovala Organizácia spojených národov (OSN). Informoval o tom v utorok agentúru AFP delegát jemenskej vlády Askar Zaíl.

"Je to na stole ako súčasť všeobecného rámca a je to niečo, na čom sme chceli dosiahnuť pokrok - úplné prímerie. Myslím si však, že nebudeme schopní v tomto kole tento progres dosiahnuť," konštatoval Zaíl.

Mierové rokovania medzi jemenskou ústrednou vládou a šiitskými povstalcami z hnutia húsíov otvorila vo štvrtok v meste Rimbo švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová. Cieľom rokovaní by malo byť ukončenie občianskej vojny v Jemene, ktorá spôsobila rozsiahlu humanitárnu krízu.

Osobitný vyslanec OSN pre Jemen Martin Griffiths krátko po začatí rozhovorov vyhlásil, že obe strany sa už dohodli na podmienkach výmeny zajatcov ako prostriedku budovania vzájomnej dôvery.

Agentúra AP v utorok informovala, že vláda a povstalci si počas rokovaní vymieňali zoznamy väzňov. Vláda uviedla, že poskytla sprostredkovateľom z OSN predbežný zoznam 8200 väzňov údajne zadržiavaných povstalcami podporovanými Iránom. Delegácia húsíov oznámila, že dodala svoj zoznam väzňov zadržiavaných vládnymi silami.